BeogradLajkovacLazarevacVesti

Primopredaja dužnosti episkopa vojnog

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas u Eparhiji niškoj primopredaji dužnosti episkopa vojnog između episkopa niškog Arsenija i episkopa lipljanskog Dositeja, vikara patrijarha srpskog Porfirija.

Episkop Dositej hirotonisan je 11. decembra 2022. godine u Hramu Svetog Save, nakon što je na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran za vikarnog episkopa patrijarha srpskog, sa titulom episkopa lipljanskog i, imajući u vidu njegovu oficirsku karijeru, određen i za episkopa vojnog.

Današnjoj ceremoniji primopredaje dužnosti prethodili su Sveta arhijerejska liturgija i molitveni čin blagodarenja u niškom Sabornom hramu Svete Trojice, koji su uz episkope Arsenija i Dositeja sasluživali vojni sveštenici Vojske Srbije. Ministar Vučević i general Mojsilović, su novopostavljenom episkopu vojnom Dositeju čestitali stupanje na novu dužnost i ukazali na njenu važnost, kao i na značaj verske službe za pripadnike naše Vojske Srbije.

U znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju i podršku verskoj službi u Vojsci Srbije, episkop Arsenije je najviše odlikovanje Eparhije niške — Orden Svetog Romana Đuniškog prvog stepena dodelio Ministarstvu odbrane, a koje je na današnjoj ceremoniji uručio ministru Vučeviću. Najviše odlikovanje Eparhije niške episkop Arsenije dodelio je i načelniku Generalštaba generalu Mojsiloviću.

Ministar Vučević je episkopu Arseniju uručio Plaketu Ministarstva odbrane, uz zahvalnost u ime Ministarstva na svemu što je radio i za vojsku, i za crkvu i za otadžbinu Srbiju, ali i za ceo srpski narod tokom četiri godine časnog i čestitog službovanja kao episkop vojni.

General Mojsilović je episkopu Arseniju uručio oficirsku sablju, i tom prilikom izrazio zahvalnost u svoje i ime pripadnika Vojske Srbije na izuzetnoj saradnji, koja je učvrstila odnose Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije i doprinela jačanju moralne snage njenih pripadnika.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA