BeogradPolitikaVesti

Priprema za gradske izbore

Gradska izborna komisija do sada je proglasila šest izbornih lista, a očekuje se da u toku dana bude podneto još nekoliko, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

On je precizirao da je za sada broj izbornih mesta 1.183, a da je dat nalog gradskim opštinama kao ovlašćenim predlagačima da predlože biračka mesta za 17 gradskih opština, pa će Gradska izborna komisija na osnovu toga utvrditi tačan broj i naziv biračkih mesta na teritoriji grada.

Zoran Lukić
Zoran Lukić

Kada je reč o broju onih koji imaju pravo glasa, petnaest dana do izbora se utvrđuje ukupan broj birača. Do sada broj birača je 1.607.000, što je za 0,7 odsto više nego 2014. godine, kada su bili poslednji gradski izbori – rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima, uputstvo za sprovođenje izbora koje donosi Gradska izborna komisija samo na neki način precizira Zakon o lokalnim izborima, koji je osnova po kojoj se sprovode izbori za odbornike u skupštinama jedinica lokalne samouprave, a uputstvom se preciziraju određena prava, obaveze, načini, modeli, od kandidature do utvrđivanja rezultata glasanja.

On je istakao da su za članove izborne komisije najteže izborne radnje počele 15. januara, kada su izbori raspisani, jer oni do dana izbora moraju da prireme sve što je neophodno, a to je postupak kandidovanja, utvrđivanja rezultata, postupak materijalno-tehničke pripreme za održavanje izbora koji je zaista obiman, a tim uputstvom se to sve i reguliše.

Kada je reč o proceduri za podnošenje izbornih lista, on je podsetio da Skupština grada ima 110 odbornika i 110 kandidata je maksimalan broj na izbornoj listi, a za svakog odbornika potrebno je 30 potpisa, a to je 3.300 potpisa za jednu punu izbornu listu.

Da bi se podnela izborna lista, može da bude i jedna trećina kandidata za odbornike. To znači da je potrebno 1.100 potpisa, što je minimalan broj da bi se jedna lista proglasila. Od momenta podnošenja liste do njenog proglašenja od Gradske izborne komisije maksimalan je rok 24 sata, a za to vreme mora da proverimo validnost predatog materijala – istakao je Lukić.

On je istakao da izbori predstavljaju praznik demokratije i da omogućuju građanima da na slobodan način izraze svoju biračku volju.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA