Proba male mature 24. i 25. marta

Probni završni ispit za upis u srednje škole biće organizovan 24. i 25. marta u svim školama u Srbiji.

Prvog dana, u petak budući srednjoškolci će polagati ispit iz matematike, dok će dan kasnije rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i treći po izboru učenika.

„Učenici na teritoriji cele Republike Srbije radiće u petak, 24. marta u 9 sati probni test iz matematike, a 25. marta, u subotu u 9 časova radiće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a istog dana u 11:30 test iz izbornog predmeta”, rekao je pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

On je dodao da su škole počele realizaciju pripremne nastave i da postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju sve testove koji će im biti na završnom ispitu. Budući srednjoškolci ove godine polažu srpski, matematiku i jedan izborni premet, za razliku od ranijih generacija, koje su kao treći, imale kombinovani test koji se sastojao iz pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Ova generacija kao treći test polaže jedan od tih predmeta, koji izabere.

Podsetio je i kako će se bodovati upis u srednju školu i objasnio da je pravilnikom o progarmu završnog ispita definisano da 60 bodova nosi uspeh iz škole, iz šestog, sedmog i osmog razreda. Dodao je da je to je uspeh koji su učenici ostvarili pomnožen sa četiri, dok 40 bodova nose testovi i to tako što je maksimalan broj bodova iz matematike i srpskog jezika po 4, a iz izbornog predmeta 12.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA