BeogradLazarevacVesti

Probni test male mature u ponedeljak 1. juna

Učenici osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa – iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.  Polaganje testa iz maternjeg jezika biće održano 17. juna, testa iz matematike 18. juna i rešavanje kombinovanog testa 19. juna od 9 do 11 časova. Probni završni ispit u školi je 2. juna. U ponedeljak, 1. juna učenici dobijaju testove iz maternjeg jezika i kombinovani test u školi i rešavaju ih kod kuće, a 2. juna donose te testove u školu, dok u školi rešavaju test iz matematike. Ove godine uvedene su novine i mala matura za učenike osnovnih škola biće poludigitalna. U OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ 47 učenika polagaće malu maturu a za njih nastava će zvanično biti završena 5. juna, kaže Verica Anđelić direktorka ove obrazovne ustanove.

škola

Učenici, osmog razreda polažu probni završni ispit u školi 2. juna. U ponedeljak, 1. juna učenici dobijaju testove iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test u školi i rešavaju ih kod kuće, a 2. juna donose te testove u školu, dok u školi rešavaju test iz matematike. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici, praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo).

testovi mala matura

Novine ove godine su u načinu pregledanja testova i novim identifikacionim karticama koje će biti podeljene osmacima. Sve odeljenske starešine u obavezi su da u ponedeljak 1. juna osmacima objasne princip polaganja testova i način ocenjivanja, kaže Verica Anđelić.

Verica Anđelić
Verica Anđelić

Test se radi hemijskom olovkom a učenici su u obavezi da na polaganje dođu na vreme pre 9 časova. Biće raspoređeni u učionicama i maksimalan broj učenika je devet. Dežuraće po jedan nastavnik iz matične škole na probnom polaganju, dok će na završnom dežurati supervizor iz druge škole.

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče učenik koji je ostvario ukupno najmanje 50 bodova po osnovu uspeha na završnom ispitu i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Onlajn nastava za učenike završena je zaključno sa 29. majom a u periodu od 3. do 15. juna  na kanalu RTS 3, u periodu od 13.15 do 16 časova, biće emitovana pripremna nastava na daljinu za učenike osmog razredau trajanju od pet časova, dok će još pet časova učenici imati u matičnoj školi u dogovoru sa predmetnim nastvnikom.

učionice

Učenici osmog razreda od 27. aprila 2020. godine, imaju mogućnost da preko sajta www.mojaucionica.gov.rs, preko kojeg su i realizovali test za samoprocenu znanja, mogu preuzeti testove i rešenja sa prethodnih završnih ispita koje su rešavale generacije malih maturanata u periodu od 2011. do 2019. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA