Projekat “Naše mesto” među 32 najbolja projekta

Superste+ je program donacija Erste banke, koji podržava ideje onih koji su već učestvovali u prethodnim edicijama Superste programa. Konkurs za ovaj program je prvi put otvoren u 2017. godini i namenjen je alumnistima i alumnistkinjama Superste programa koji žele da stvaraju novi uticaj i promenu u svojim zajednicama udruženim snagama. Upravo u ovom projektu učestvuju i naši sugrađani iz udruženja “ZOOM” koji su kreirali projekat “Naše mesto”. Njihov projekat ušao je u polufinale takmičenja a glasanje je počelo 16. septembra i trajaće sve do 23. septembra.

Među 32 najbolja projekta u okviru programa Superste+ je i projekat naših sugrađana iz udruženja “ZOOM” koji su kreirali “Naše mesto”. Projekat ima dva glavna cilja – prvi, da osnaži i podstakne na aktivizam do 20 srednjoškolaca i drugi, da reši realne probleme srednjoškolaca u Lazarevcu koji mogu biti infrastrukturni, društveni, kulturni, umetnički ili potpuno nepredvidivi, čime dobijamo projekte koje su kreirali upravo krajnji korisnici, kaže Sanja Lazić inicijator projekta.

Sanja Lazić, inicijator projekta "Naše mesto"
Sanja Lazić, inicijator projekta “Naše mesto”

Srednjoškolce želimo da naučimo dva alata koja mogu da koriste za svoje buduće ideje i poduhvate – prvi, Design Thinking metodologiju, koja podstiče korisnike da preuzmu inovativniji pristup rešavanju društvenih problema i drugi, crowdfunding, kao vid fundraisinga koji se prvenstveno oslanja na zajednicu i podršku onih koji veruju u neku ideju, naglašava Sanja Lazić.

Pre nego što su počeli da pišu projekat, članovi udruženja “Zoom” anketirali su srednjoškolce u želji da saznaju šta je ono što bi oni voleli da vide u svom gradu. Anketirali su više od 100 učenika i na taj način kreirali projekat “Naše mesto”.

Foto/ Superste program
Foto/ Superste program

Odrasli smo u ovom gradu i znamo koje su prednosti ali i mane malih sredina. Svakako da je jedna od mana ta što se srednjoškolcima ne pruža možda prilike koje imaju u velikim gradovima, kaže Sanja.

U projekat “Naše mesto” biće uključeno 20 srednjoškolaca koji će tokom dva meseca, biti fokusirani isključivo na jedan cilj – kako poboljšati život svojih vršnjaka u Lazarevcu uz pomoć ovih alata.

Foto/ Superste program
Foto/ Superste program

Online glasanje za najbolji projekat počelo je 16. i trajaće do 23. septembra. Na stranici Superste.net/nase-mesto možete glasati za projekat mladih Lazarevčana iz udruženja “ZOOM”. Svaki glas je važan a u cilju podsticaja aktivizma svi koji žele da podrže ideju i dobru nameru ovih mladih ljudi to mogu učiniti samo klikom na navedenoj adresi i time omogućiti da ovaj projekat bude realizovan u Lazarevcu.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA