Promocija brošure „NE nasilju – porodici DA“

Promocija brošure pod nazivom „Ne nasilju – porodici da“ održana je u Modernoj galeriji centra za kulturu Lazarevac. Ovaj projekat nastao je kao proizvod četvorogodišnjeg rada i primene zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Cilj ovog zakona je da se svi oblici nasilja spreče i preduzmu mere koje će u budućnosti smanjiti stopu svih vrsta nasilja. Prema rečima autora ove brošure Jasmine Krštenić, zamenika javnog tužioca osnovnog javnog tužilaštva u Lazarevcu, nasilje može da prijavi i osoba koja nije žrtva nasilja, to može biti i anonimna prijava.

Iskorenjivanja nasilja uopšte, a posebno nasilja u porodici, jeste sporo i teško. Kako bi se nasilje na što brži način iskorenilo u našem društvu, uveden je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. O ovoj temi na promociji brošure „Ne nasilju – porodica da“ govorila je autorka brošure Jasmina Krštenić koja je i zamenik javnog tužioca osnovnog javnog tužilaštva u Lazarevcu. Autorka je izjavila da prijavu nasilja može da podnese svako ko ima saznanja o slučaju nasilja u porodici ili imaju nagoveštaj da će neka situacija dovesti do tog nemilog događaja.

Ukoliko policijski službenik proceni da postoji rizik, odnosno da procena rizika ukazuje na neposrenu opasnost od nasilja, onda se mogućem učiniocu naređenjem izriču određene mere. Navedene hitne mere na osnovu naređenja policijskog službenika mogu da traju do 48 časova.

Teško je živeti u strahu. Svaki građanin je dužan da obavesti policiju ili javnog tužioca o svakom slučaju nasilja u porodici. Kao što slogan ove brošure glasi „Ne nasilju – porodica da“, kazuje nam da ne treba ćutati, treba zaštiti i sebe i druge.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA