Prvi potez na turniru “Kokanov memorijal“ povukao Kokanov unuk

U organizaciji šah kluba “Kolubara“ održan je memorijalni turnir pod nazivom “Kokanov memorijal“, posvećen Radenku Kokanoviću, najboljem šahisti Lazarevca svih vremena, koji je tragično preminuo 2014. godine. Ovo je šesti po redu turnir koji se održava u staroj hali SRC “Kolubara” u Lazarevcu. Prvi potez na ovom tradicionalnom turniru povukao je mladi naslednik Radenka Kokanovića, njegov unuk Damjan Komad. Predsednik gradske opštine Lazarevac Bojan Stević prisustvovao je memorijalnom turniru i za televiziju Gem govorio je o važnosti ovog događaja i samog sporta.

Memorijalni turnir pod nazivom „Kokanov memorijal“, u organizaciji šah kluba „Kolubara“ održan je u subotu, 7. avgusta u staroj hali SRC „Kolubara“. Ovom tradicionalnom događaju koji je posvećen preminulom sugrađanu Radenku Kokanoviću, najboljem šahisti Lazarevca svih vremena, prisustvovao je i predsednik Gradske opštine Lazarevca Bojan Stević.  Prema njegovim rečima ovaj već tradicionalni turnir ima preko 55 prijavljenih učesnika, što pokazuje da građani Lazarevca vole šah. Šah je misaona igra, igra brzih pokreta izjavio je Stević.

Naslednik Radenka Kokanovića u šahu, mladi Damjan Komad imao je zadatak da povuče prvi potez i na taj način započne ovaj memorijalni turnir. Ovaj ljubitelj šaha odao nam je jednu tajnu, a to je čija je zasluga za uspeh preminulog Radenka, kao i za stvorenu ljubav prema ovom sportu kod Damjana. Verovali ili ne, to je učiteljica u penziji, Radenkova sestra kao i Damjanova baka Njegoslava Dejanović.

Damjan Komad, Kokanov unuk
Damjan Komad, Kokanov unuk

Ljubav prema šahu rađala se godinama i prenosila sa kolena na koleno. Ovo je porodična igra, i kako učiteljica Njegoslava kaže „čim rukice počnu da rade svi prvo uzimaju figure šaha“. Prema njenim rečima fiskultura je igra tela, a šah je intelektualna igra. Svi koji igraju šah imaju razvijene intelektualne sposobnosti.

Trener šah kluba Kolubara, Draško Čitaković izrazio je zadovoljstvo odzivom učesnika na ovom turniru. Istakao je da se na ovom već tradicionalnom događaju takmiče i četiri velemajstora među kojima su Stefan Đurić, Goran Čubrilov, Boško Abramović kao i Bojan Pikula, izvrsni igrači šaha.

Memorijalni turnir organizuje se u znak sećanja na Radenka Kokanovića, najboljeg šahistu Lazarevca svih vremena. Ovo je šesta godina otkada se u njegovu čast održava ovo sportsko takmičenje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA