BeogradLazarevacVesti

Promocija dokumentarnog filma ‘’Slikar i beračica grožđa“

“Slikar i beračica grožđa“ naziv je dokumentarnog filma reditelja Nikole Lorencina čija je projekcija održana u okviru manifestacije “Lepini dani“ i gostovanja izložbe „Poslednja decenija Save Šumanovića“. O filmu i knjizi ‘’Pisma iz Šida’’ autorke Marije Dešmar govorila je Vesna Burojević, direktorka Galerije “Sava Šumanović”.

Zapisi devojke Marije Demšar koja je iz Zabrežnika u Sloveniji deportovana početkom rata 1941.godine u Šid u dom Slikara Save Šumanovića biće inspiracija reditelju Nikoli Lorencinu da snimi film ‘’Slikar i beračica grožđa’’. Film govori o životu, radu, trenucima intime i smernog življenja čuvenog slikara u rodnome Šidu, u prvim ratnim godinama (do slikarevog utamničenja, 28. avgusta, i njegove smrti na stratištu u Mitrovici, noću 29. avgusta 1942.).

O utihlome životu u ratnim danima, saznajemo od neposrednog svedoka, dosada nepoznate slikareve kućanice i, povremeno, modela za neke radove Save Šumanovića, njene beleške iz toga vremena otkrivaju nepoznati život u kući Šumanovićevih.
Nakon projekcije filma predstavljena je i knjiga “Pisma iz Šida” Marije Demšar. Ovo raritetno izdanje sačinjeno je od 10 pisama, 17 dopisnica i jedne razglednice nastalihu Šidu, od 20. septembra 1941. do 10. avgusta 1945. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA