BeogradKulturaLazarevac

Promocija knjiga „Crveni jaram“ i „Crveni metak“ Dragiše Božića

U biblioteci „Dimitrije Tucović“ Lazarevac održana je promocija knjiga „Crveni jaram“ i „Crveni metak“ publiciste i novinara u penziji Dragiše Božića. Dragiša Božić iz Moravaca kod Ljiga, jedini je zabeležio potresne sudbine seljaka u doba prinudnog otkupa. Dve knjige svedoče o krvavom obračunu komunista posle Drugog svetskog rata sa „narodnim neprijateljima, kulacima“

U ovim knjigama preneta su brojna svedočanstva o strahotama koje su seljaci, domaćini, pretrpeli za vreme prinudnog otkupa, o svirepim obračunima komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata sa takozvanim narodnim neprijateljima, kulacima. Uglavnom, to su bili lični obračuni pojedinaca u novoj vlasti sa komšijama, poznanicima, na koje su uprli prstom, koji su posle toga dopali robije, ili izgubili glavu. Želja autora bila je da se društvo suoči sa tom istinom, da se to vreme ne zaboravi i nikada ne ponovi.

Dragiša-Božić
Dragiša Božić

Knjiga „Crveni metak“ nedavno je doživela treće, prošireno izdanje a po rečima Božića i dalje radi na istoj tematici pa se u budućnosti može očekivati i četvrto izdanje ove knjige.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA