Кonferencija za medije predsednika opštine povodom izgradnje MHE u slivu Mlave

Danas je u Velikoj sali Skupštine opštine Petrovac na Mlavi održana konferencija za medije povodom aktuelnih problema vezanih za zaštišu životne sredine na području opštine Petrovac na Mlavi. U obraćanju medijima predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić izneo je probleme i stavove lokalne samouprave po pitanju izgradnje mini-hidroelektrana u slivu Mlave, napuštenih pasa lutalica kao i u farmi za uzgoj svinja kao jednom od najvećih zagađivača vazduha.

„Ovu priliku koristim da sa vama podelim brigu koja ovih dana opterećuje ne samo javnost naše opštine, već i velikog dela Srbije. Radi se, kao što ste verovatno upoznati, o izgradnji mini hidroelektrana na rečnim tokovima, odnosno, ono što nas u ovoj situaciji, posebno zanima, izgradnja mini-hidroelektrana na reci Mlavi na teritoriji opštine Žagubica i brane u Кatastarskoj opštini Ždrelo.

Osećam moralnu obavezu, da se kao predsednik opštine, kome ste vi, dragi sugrađani dali mandat da se o opštini stara, obratim svima vama povodom ovog pitanja. Pored toga, ja i kao građanin ove opštine izražavam zabrinutost i interesovanje za ovo pitanje i delim vašu brigu.

Zato želim, da jasno i odlučno stavim do znanja, da u ovoj opštini, bar dok je moja dužnost da se o njoj staram, a i nakon toga kao svaki građanin, neću dozvoliti izgradnju jednog takvog postrojenja. Dakle, ponavljam, reka Mlava, koja celoj ovoj opštini daje smisao, po njoj smo ime dobili, neće biti ugrožena ni na jednom delu ove opštine. Ja sam ovih dana ponosan na najveći deo svojih sugrađana, koji su se ujedinili oko borbe za očuvanje prirode i naše reke. Nažalost, moram sa žalošću da napomenem da ni ovo pitanje, nije zaobišlo mešanje politike. Jako mi je krivo, ali neke stvari ipak treba da se nazovu pravim imenom. Jedan deo samoproklamovanih boraca za očuvanje prirode, pružao je slepu podršku i bio deo stranke i nekadašnje vlasti, iste one koja je žmurela dok se vršilo betoniranje preliva u koritu Mlave. Ovo vam govorim iz razloga kako biste bili obazrivi sa kime pokušavate da nađete rešenje. Znate, politika nekad zna da bude zaista okrutna i da ne preza ni od čega. Ne bi valjalo da većina koja je zaista iz pravih pobuda stavila ovo pitanje na dnevni red, bude izmanipulisana, zarad jeftinih političkih poena. Ono što želim da kažem je, ja sam, kao i mnogi od vas na toj reci odrastao, najlepše me uspomene za nju vezuju. Upravo zbog takvih osećanja, ne bih nikada dozvolio da Mlava nestane. Ali ono što takođe morate znati, moje mogućnosti su u ovakvoj situaciji ograničene. Dakle, u situaciji kada je investitor papirološki ispravan, dozvola za izgradnju mini hidroelektrane sasvim uredna, kada se radi o teritoriji druge opštine, ja lično, govoreći kao funkcioner i o administraciji, nemam okvira za delovanje i to je činjenica i istina. Ali zato, mogu da stanem iza vas i da vas podržim u borbi za očuvanje naše životne sredine. Ja kao predsednik, tu sam da saslušam sve vaše predloge rešenja ovog problema. Prihvatiću savet i delovanje, sve dok je u okviru zakona i zakonskih rešenja. Ja ingerencija na teritoriji opštine Žagubica, nemam i ne mogu da utičem.

Podsetiću vas da je krajem 2016. godine, isključivo mojim zalaganjem od strane Srbijavoda pročišćen tok Mlave do mosta u centru grada ka Кamenovu, što je sprečilo plavljenje najvećeg broja domaćinstava prilikom majskih poplava. Dakle ni ja ni moj tim nemamo nameru da dopustimo bilo šta što bi nanelo štetu takve razmere našoj životnoj sredini. Nažalost, opet kažem, nije svima stalo i sada se ponovo nalazimo u situaciji da ispravljamo nečije greške. Investitor je izgradnju bespravno započeo, a zaključak o dozvoli izvršenja za uklanjanje bespravno izgrađenog objekta na Mlavi nije sproveden. Tačka na dalji razvoj ovog objekta, stavljena je tek prošle godine, kada je odbačen zahtev investitora za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju mini-hidroelektrane. Mislim da vam je to dovoljan dokaz kakav je naš stav, ali i naša dela.“

Mlava je možda trenutno goruće pitanje, ali još je problema vezanih za životnu sredinu.“

Predsednik opštine, Duško Nedinić govorio je i o farmi za uzgoj svinja koja je locirana između Petrovca i Кamenova, i koja je jedna od najvećih zagađivača vazduha u Opštini, da je formiran Savet koji ima za cilj dugoročno rešavanje problema zagađenja vazduha koji potiču sa pomenutog objekta i u koji su uključene zainteresovane strane, nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i predstavnici lokalne samouprave. Takođe, Nedinić je najavio da se i radi na rešavanju problema napuštenih pasa lutalica i da će se sa konkretnim predlozima vrlo brzo izaći u javnost.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA