Promocija knjige “Heroine Srbije – Vekovnik“ autora Dragana Miloševića

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac održana je promocija knjige „Heroine Srbije – Vekovnik“ autora Dragana Miloševića. Ovo delo je posvećeno opisu života i kolosalnih dela 100 žena velikana Srbije po izboru autora a koje su se bavile najrazličitijim ljudskim delatnostima. Želja autora bila je da pisanjem ove knjige dokaže da Srpkinjama pripada najčasnije mesto u istoriji naše nacije jer su rešavale najsloženija državna pitanja.

Najveći nacionalni greh Srba je zaborav a naročito prema ženama koje su dale veliki doprinos za našu državu, bilo da su one Srpkinje ili druge nacionalnosti, kaže autor knjige Dragan Milošević. U ovoj knjizi obuhvaćen je period od druge polovine desetog veka pa sve do današnjeg dana, od Svete Petke do atletičarke Ivane Španović.

Ko pročita ovu knjigu moći će da zaključi da nema perioda u istorijskom razvoju naše nacije i države, niti delatnosti u kojoj heroine Srbije ne samo da su dale rezultate od neverovatnog značaja za našu državu, nego su to često bili rezultati evropskog, svetskog a neretko iznad svetskog i evropskog ranga – dodao je Milošević.

Od sto heroina o kojima Milošević piše, neke su i danas žive i bile su na premijernoj promociji knjige u Ruskom domu.

Među 100 odabranih heroina, nisu sve Srpkinje, tu su i Ruskinje, Britanke, Nemice, Čehinje, Mađarice, Bunjevke, Slovenke, Austrijanke. Sve one su dale nemerljiv doprinos Srbiji u različitim periodima njene istorije od srednjeg veka do danas.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA