BeogradKulturaLazarevacVesti

Promocija romana “Petlja” autora Dejana Aleksića

Promocija romana “Petlja” autora Dejana Aleksića održana je u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu. Ovo je prvi roman našeg uglednog i nagrađivanog pesnika koji je izdala izdavačka kuća Laguna iz Beograda, i predstavlja pravo osveženje na savremenoj domaćoj književnoj sceni.

Roman „Petlja“ svojevrsan je portret našeg društva u poslednjih nekoliko decenija pisan autentičnim jezikom kroz ženski lik pod imenom Dina, obraćajući se čitaocima u prvom licu jednine. Ova snažna i uzbudljiva priča vodi nas kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koja često dovodi do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti. Nepristajanje da se bude ono što od nas naprave drugi osnovni je motivacioni pokretač postupaka glavne junakinje.

Pre promocije romana, Dejan Aleksić, inače poznati dečiji pesnik, družio se sa učenicima osnovnih škola “Knez Lazar” i “Vojislav Voka Savić” iz Gradske opštine Lazarevac. On je istakao da su mališani nepresušni izvor inspiracije za njega i da pored toga što deca uče od nas starijih, često nešto novo i mi naučimo od njih.

Autor je istakao značaj i odgovornost stvaralaštva dečije književnosti i citirao Duška Radovića koji je jednom prilikom rekao da je pisati za decu isto kao pisati za odrasle, samo malo teže.

Dejan Aleksić srpski je književnik. Smatra se jednim od najznačajnijih književnih stvaralaca mlađe generacije. Njegove pesme su uvrštene u brojne zbornike i antologije, a prevođen je na engleski, nemački, norveški, bugarski, grčki, makedonski, mađarski, slovački, slovenački i rusinski jezik. Za roman prvenac “Petlja” dobio je nagradu Miloš Crnjanski.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA