BeogradKulturaLazarevacVesti

Promovisana strugana pogača, nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ i udruženje „Etno domaćice“ organizovali su promociju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije – strugane pogače, kao simbola naroda sa Kosova i Metohije. Kao simbol gostoprimstva, kosovska pogača je najstariji i najznačajniji specijalitet sa tog područja Srbije. Kosovska pogača, kao simbol gostoprimstva, nosi u sebi dugu istoriju i duboko ukorenjene tradicije tog regiona. Ovaj specijalitet predstavlja ne samo ukusno jelo već i simbol zajedništva i tradicionalnih vrednosti naroda sa Kosova i Metohije.

Biblioteka „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa udruženjem „Etno domaćice“ iz Lazarevca, udruženjima „Prela i posela“, „Naše ognjište“, Turističkom organizacijom, Aktivom žena Lazarevac i Muzejem iz Čačka, organizovala je promociju nematerijalnog kulturnog nasleđa naše zemlje, strugane pogače, koja je simbol naroda sa Kosova i Metohije. Značajnu ulogu u promociji strugane pogače imala je i Biblioteka „Dimitrije Tucović“, koja je pružila podršku ovom događaju a direktorka Jasmina Ivanković rekla je da je ova promocija značajna u cilju podizanja svesti o važnosti očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije a istovremeno je prilika da promovišemo bogatstvo tradicije sa Kosova i Metohije.

Pogača ne samo što ima svoju materijalnu vrednost, ona ima veću duhovnu vrednost jer se sa njom pokazuje dobrodošlica gostu, poručila je muzejski savetnik Narodnog muzeja Čačak Snežana Šaponjić Ašanin.

Strugana pogača se mesi za slave, svadbe, krštenja i sve važne običaje našeg naroda, kaže nam Milica Stojković iz udruženja „Etno domaćice“.

Ne zna se tačno kada je strugana pogača nastala, odnosno kada su žene u selima počele da je pripremaju, ali je važan podatak da se ta tradicija uspešno prenosi s kolena na koleno. Tokom promocije, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa procesom pripreme strugane pogače i da uživaju u njenom autentičnom ukusu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA