BeogradKulturaLazarevac

Puls teatar obeležio Svetski dan pozorišta

Širom sveta obeležen je  Svetski dan pozorišta, a tim povodom u galeriji “Savremenici“  otvorena je izložba karikatura “Jovan Ćirilov – Moji savremenici u karikaturi“. Tim povodom održana je i premijera predstave “Maslačak i retard“ i pročitan proglas britanskog glumca, reditelja i pisca Sajmona Mekbarnija u kome se poručuje: „Gde god ima izvođača i publike, igraće se priče koje se ne mogu ispričati nigde drugde, bilo da govorimo o operskim i pozorišnim kućama naših velikih gradova, ili kampovima u koje su se sklonili migranti i izbeglice u severnoj Libiji i širom sveta. Uvek ćemo biti povezani, kao zajednica, u ovom ponovnom odigravanju“.

Jovan Ćirilov je od osnivanja BITEF-a 1967. godine umetnički direktor i selektor tog festivala. Autor je dramskih dela, filmskih scenarija (filmova prikazanih u Veneciji, Moskvi i Puli), romana, više zbirki pesama, teatroloških eseja, knjiga uspomena, antologija drama (srpske savremene drame na engleskom jeziku, engleske i američke savremene drame, najkraćih drama na svetu) i rečnika.

Nosilac je francuskog odlikovanja Vitez umetnosti i književnosti (1992). Izložba Jovana Ćirilova “Moji savremenici u karikaturi” povodom Svetskog dana pozorišta otvorena je u lazarevačkoj Modernoj galeriji.

Ljubaznošću muzeja pozorišne umetnosti Srbije I autora Mirjane Odavić, izložba je večeras stigla u Lazarevac – rekla je Sonja Kotorčević.

Izložba-Jovan-Ćirilov-

Na sceni Centra za kulturu Lazarevac odigrana je predstava “Maslačak i retard“. Mentor projekta je Mirjana Karanović, po tekstu Mladena Popovića a igraju Bojana Đurašković i Dimitrije Stajić. Mladi glumac lazarevačkog “Puls teatra“ Uglješa Spasojević  pročitao je  proglas britanskog glumca, reditelja i pisca Sajmona Mekbarnija povodom svetskog dana pozorišta.

Predstava-Maslačak-i-retard

Svetski dan pozorišta obeležava se od 1961, a Međunarodni pozorišni institut svake godine pozove ličnost svetskog ugleda da napiše poruku koja se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i TV stanica na svim kontinentima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA