BeogradVesti

Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE „Zvornik“

U hidroelektrani „Zvornik“ zvanično su u rad puštena dva revitalizovana agregata čime je snaga tog postrojenja „Elektroprivrede Srbije“ povećana za oko 15 megavata. Projekat obnavljanja agregata finansira se kreditom Nemačke razvojne banke KfW i vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova kompanija „Voith Hydro“.

Grčić je dodao da je u januaru započeta revitalizacija i trećeg agregata HE „Zvornik“.

Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE „Zvornik“
Foto / Tanjug

Planirano je da se do kraja 2019. godine završi modernizacija sva četiri agregata čime će njihova ukupna snaga biti povećana za 30 odsto, na ukupno 125,6 MW – istakao je Grčić.

Projekat obnavljanja agregata finansira se kreditom Nemačke razvojne banke KfW i vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova kompanija „Voith Hydro“.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike istakao je da će nakon revitalizacije HE „Zvornik“, raditi u punom sjaju narednih 40 godina.

Borimo se za svaki megavat, a EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lider u ovom delu Balkana. To je značajno ne samo za EPS već za ukupnu srpsku ekonomiju. U toku je veliki investicioni ciklus i nastaviće se modernizacija energetskog sektora u Srbiji. Naši planovi su ambiciozni. U HE „Đerdap 1“ počinjemo revitalizaciju petog agregata, nastavljamo radove u HE „Zvornik“, a imamo niz planova za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 MW  – rekao je Antić.

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-nemačkoj ekonomskoj saradnji i podsetio da Nemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000. godine.

Od ukupno 1,8 milijardi evra koje je Nemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dve trećine investicije bile su u energetskom sektoru. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU – istakao je ambasador.

Leopold Heninger, direktor Odbora direktora kompanije „Voith Hydro“ rekao je da je je projekat u HE „Zvornik“ omogućio da pokažu stručnost i zahvalio na dobroj saradnji srpskim firmama koje učestvuju u radovima. Vrednost radova koje obavljaju domaće firme je oko 17 miliona evra.

O dobro obavljenom poslu svedoči podatak da je već prvog dana probnog rada revitalizovanog agregata A2 oboren istorijski rekord u dnevnoj proizvodnji hidroelektrane još od njenog puštanja u rad pre 63 godine. Agregati HE „Zvornik“ 12. decembra proizveli su 2.619 megavat-sati u jednom danu, čime je oboren dotadašnji dnevni rekord od 2.500 megavat-sati.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA