BeogradLazarevacVesti

Radionica Savino cveće Dušana Rajšića

Akademski vajar Dušan Rajšić pripremio je za učenike osnovnih škola u Lazarevcu novu radionicu na temu gostujuće izložbe slika Save Šumanović. U Modernoj galeriji mali umetnici iz OŠ „Dule Karaklajić“ imali su priliku da kroz stručno vođenje čuju sve o slikaru Savi Šumanoviću a nakon toga su kroz pozorište senki i radionicu saznali pojedinosti o slikama i životu čuvenog srpskog slikara.

Izlaganje o čuvenom srpskom slikaru, Dušan Rajšić počeo je kroz pozorište senki a delo je nazvao „Od Šida do Pariza“. Vrlo živopisno i slikovito deci je objasnio da je nekada u Srbiji postojalo Panonsko more, da je od njega nastao gradić Šid a da se upavo u njemu i rodio čuveni slikar Sava Šumanović.

Izlaganje Dušana Rajšića deca su pratila sa velikim interesovanjem a kroz pitanja koja su postavljala, zaista su pokazala zavidan nivo znanja. Zanimalo ih koliko je Sava za svog života naslikao dela, koliko triptiha, zašto je boravio u Parizu…

Kroz njemu svojstven način, Dušan Rajšić uspeo je da animira mališane i približi im umetnost. Uz njega likovna kultura dobija sasvim novu dimenziju a po njegovim rečima jedino kroz igru deca mogu naučiti vrlo važne i kompleksne segmente umetnosti.

Radionicu „Savino cveće“ deca su prihvatila sa oduševljenjem. Akrilnim bojama crtali su cveće na keramičkoj podlozi a potom su se sa svojim mentorom i učiteljicom fotografisali pored umetničkih slika Save Šumanovića.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA