BeogradVestiZdravlje

RAK JE IZLEČIV – kampanja Ministarstva zdravlja

“Rak je izlečiv“ naziv je nacionalne kampanje koju je tačno u “Pet do dvanaest“ pokrenulo Ministarstvo zdravlja i RTS i koja će trajati narednih godinu dana. U Srbiji godišnje od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 života rak odnese. Kampanja je urađena po najboljem evropskom modelu, i treba da ukaže na jednostavne ali i jeftine mere, kako bi se broj novoobolelih smanjio za 30 odsto.

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 života rak odnese. Od neke maligne bolesti dnevno u našoj zemlji oboli jedno dete.U odnosu na ostale, građani Srbije u većem broju umiru od ove bolesti zbog kako kažu lekari loših životnih navika, neodlaska na redovne preventivne preglede ali i nedostatak odgovarajuće terapije i lečenja.

Povodom početka kampanje potpisan je Memorandum o saradnji između Ministarstva zdravlja i RTS-a, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar uveren je da će se ovom kampanjom ostvariti značajni rezultati koji će doprineti drugačijoj statistici kada su u pitanju maligna oboljenja u Srbiji.

“Današnji dan je velika dan za malu zemlju Srbiju“ naglasio je ovom priliko Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju Srbije.

dr Radan Džodić
dr Radan Džodić

Počinjemo jednu ozbiljnu kampanju koja će da ukaže na neophodnost zdravog modela življenja, preventivne mere a koje su veoma jednostavne, jeftine, kako bi mogle da se smanji 30 odsto obolelih od raka. To je eliminacija pušenja, alkoholizma, smanjenje gojaznosti, zdrava ishrana, šetnje i ne izlaganje kože suncu i solarijumu. Te mere ne koštaju ništa, zapravo, pojeftinjuju život a mogu da smanje broj obolelih. Pored ovih postoje i druge mere a to su skrininzi, mamografije – kaže dr Džodić.

Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević je istakao da je cilj kampanje da se ukaže na značaj preventivnih mera i izrazio uverenje da će kampanja uspeti i postići dobar rezultat. Kampanja je simbolično pokrenuta tačno u “Pet do dvanaest“ sa porukom : “Da ne postanemo broj u statistici obolevanja i umiranja od raka.

Jednostavnim i jeftinim merama može se smanjiti za 30 odsto broj  novobolelih od raka, a to su eliminacija pušenje, alkoholizma, smanjenje gojaznosti, šetnja, ne izlaganje kože suncu i solarijumu, kaže prof. Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju Srbije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA