BeogradLazarevacVesti

Redovan godišnji remont u Preradi

U većem delu pogona Organizacione celine „Prerada“, svim onima koji su povezani na BTU ugljeni sistem, godišnji investicioni remontni radovi za 2022. godinu, su završeni od 11. maja do 5. juna. Tada su se radovi izvodili u svim delovima pogona za Oplemenjivanje uglja, odnosno u radnim jedinicama Mokra separacija, Sušara i Toplana, kao i u većem delu pogona Suve separacije, na prvoj i drugoj fazi i u pogonu Železniki transport. Od 6. juna u remont je ušla treća faza pogona Suve separacije, koja je povezana sa BTS ugljenim sistemom. Planirano je da radovi traju 38 dana. Većinu remontnih radova izvršili su radnici Održavanja, uz pomoć radnika angažovanih preko JP PК „Кosovo“ Obilić.

Kontrolna soba Prerada

Radna jedinica Toplana se sastoji iz nekoliko pogonskih delova, pogon kotlarnica, odeljenje hemijske pripreme vode, pogon hidro pneumatskog transporta i toplotno predajna stanica za grejanje Lazarevca. Кako je oprema za rad sve starija, a kvalitet uglja promenljiv, cilj remonta je da održi stepen pouzdanosti u radu u sledećim oblastima: snabdevanje ugljem termoelektrana u Obrenovcu i TEК- a u Velikim Crljenima,  proizvodnja planiranih količina sušenog uglja za snabdevanje lokalnih toplana i kotlarnica koje greju važne javne objekte i ustanove, kao i za široku potrošnju i snabdevanje građana, proizvodnja dovoljnih količina tehnološke pare za proizvodni proces u Sušari i Gas betonu i proizvodnja toplotne energije potrebnu za grejanje sopstvenih pogona i drugih industrijskih objekata RB Кolubara u Vreocima i grejanje grada Lazarevca

Prerada remont

U toplotno predajnoj stanici za grejanje Lazarevca trenutno se radi na ugradnji nove cirkulacione pumpe sa svom pratećom mašinskom i elektro instalacijom, što će uticati na bolji kvalitet grejanja. Sadašnji protok tople vode od 1000 metara kubnih na sat, zamenom ove pumpe podiće se na 1500 metara i to će u značajnoj meri poboljšatii kvalitet grejanje za predstojeću sezonu.

Prerada remont

Godišnji remont je bitan iz razloga što se tokom tog perioda otklone svi kvarovi kako bi Sušara mogla nesmetano da radi ali i da građani Lazarevca imaju uredno snabdevanje grejanjem.

Prerada

Tokom remonta izvršeni su radovi na mašinama i opremi u pogonima Suve separacije, Mokre separacije, Sušare i Toplane, kako bi se stvorili uslovi za proizvodnju i pouzdan rad tokom naredne godine, tako da su svi transporteri detaljno pregledani, servisirane pogonske grupe, zameljene oštećene rolne, pregledani i sanirani mlinovi, zamenjeni čekići na istim, remontovani izgrtači, dodavači, rešeta i sve druge mašine koje učestvuju u preradi, transportu i utovaru uglja. Većinu mašinskih i elektroradova obavilo je Održavanje pogona, osim specijalizovanih radova koja su izvodili spoljni izvođači prema važećim ugovorima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA