Redovna kontrola sluha važna za dobar kvalitet života

Neotkriveni i nelečeni rani gubitak sluha uzrokuje poremećaj razvoja govora i jezika, kao i posledične spoznajne, intelektualne, emocionalne i psihosocijalne hendikepe. Ako dete često traži da mu se ponovi već rečeno, slabije čuje tih razgovor i zvuke, ne smeje se, roditelji obavezno treba da ga odvedu na pregled kod lekara za uho, grlo i nos, kaže specijalista ORL dr Tijana Dragić.

Provera sluha kod beba

Od ranog uzrasta, samog rođenja pa nadalje u toku života, jako je važno da kontrolišemo svoj sluh. Poremećaji koji se javljaju u toku života uglavnom su rešivi, ukoliko se oktriju na vreme a i skrining sluha kod novorođenčadi starosti do mesec dana, jako  su značajni jer mogu da otkriju poremečaj sluha, kaže dr Tijana Dragić, specijalista ORL Poliklinike „Nikodijević“ u Lazarevcu. Dodaje da jedno od troje dece od hiljadu živo rođenih ima ozbiljan problem sa sluhom.

Dr Tijana Dragić
Dr Tijana Dragić

Kada je reč o problemima „trećeg krajnika“, dr Dragić kaže da se ovaj problem javi kada su česte respiratorne infekcije.

Uho, grlo i nos i problemi sa njihovim fukncionisanjem, sve češće su na udaru alergena jer se broj ljudi sa alergijama, kao što je alergijski rinitis povećava.

Oštećenje sluha kod dece često se javlja i usled korišćenja slušalica, pa deca uzrasta od 12 godina imaju sluh kao osobe od 65 godina.

Dr Dragić kaže da se uvek obraduje kada joj dođu pacijenti koji ne čuju na jedno uvo i ispostavi se da je problem samo nagomilana ušna mast a to se relativno lako sanira. Međutim, problem kada se dogodi iznenandi gubitak sluha na jednom uhu je često alarm da obavezno posetimo lekara specijalistu.

Ušna pomagala često mnogim ljudima promene život na bolje, ali i mnogi od njih odbijaju da iz estetskih razloga nose slušne aparate, kaže dr Tijana Dragić.

Slušni aparat

Kada se sluh jednom uništi više se vratiti ne može. Naše uši nas povezuju sa svetom i omogućavaju nam aktivno učestvovanje u životu. Nagluvost se pre ili kasnije može odraziti na psihičko stanje. Zato je važno slušnu sposobnost što duže održati dobrom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA