Rekordan broj učesnika na opštinskom takmičenju u šahu

U OŠ „Knež Lazar“ održano je opštinsko takmičenje u šahu za učenike od prvog do osmog razreda, kao i srednjoškolce. Igralo se sedam kola a učestvovalo je preko 40 učesnka.

Šahovska tabla

Zbog velikog interesovanja, ovom prilikom organizovano je i timsko takmičenje između Tehničke škole i Gimnazije. Prvoplasirani su izborili učešće na gradskom takmičenju u Beogradu koje će biti održano tokom aprila.

Opštinsko takmičenje u šahu ovaj put u OŠ „Knez Lazar“ okupilo je neočekivano veliki broj takmičara koji su bili podeljeni u četiri grupe. Šahovski trener Draško Čitaković rekao nam je da je odigrano sedam kola i da su partije vremenski ograničene na 15 minuta. Ovom prilikom se zahvalio predstavnicima škole koji su im ustupili prostor.

Mladi šahisti

Da šah iz godine u godinu ponovo postaje sve popularniji među mladima govori i veliko interesovanje za  ovo takmičenje. Možda nisu šahovski velemajstori ali svakako su pokazali zavidno znanje u ovoj igri i lepo se zabavili, a obezbeđeni su im pehari i medalje.

Sat šah

U šahu je Srbija nekada bila druga sila sveta, majstori te igre bili su veoma poštovani. Mada je sve ređe tema elektronskih i štampanih medija, na internetu, društvenim mrežama i aplikacijama mobilnih telefona, šah je sve popularniji. U cilju popularizacije ovog sporta šah se od 2009. godine izučava kao izborni predmet u osnovnim školama. Za šah se pouzdano ne zna gde je i kako nastao, ali mnogi ga opisuju kao grandioznu ideju taktike umetnosti strategije na crno-belim poljima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA