BeogradKulturaLazarevacVesti

Retrospektivna izložba fotografija Dragiše Medenice

Retrospektivna izložba 70 godina umetničke i novinarske fotografije Dragiše Medenice otvorena je u lazarevačkoj biblioteci. Velika ljubav Dragiše Medenice je umetnička fotografija a interesovanje za ovim vidom umetnosti počinje daleke 1946. godine. Učestvovao je na više od 495 žiriranih izložbi umetničke i novinske fotografije. Dobitnik je više od 128 nagrada a ovo je autorova 50 samostalna izložba, koja će za posetioce biblioteke biti otvorena do 10. avgusta.

Izložba-4

Talenat i ljubav prema fotografiji, kod Dragiše Medenice razvila se davne 1946. goidine i traje punih 70. Svoju 50. izložbu, Medenica je priredio u lazarevačkoj biblioteci uz podršku zaposlenih u ovoj ustanovi. Retrospektivnu izložbu umetničkih fotografija otvorila je direktorka biblioteke Jasmina Ivanković, dodajući da ima veliku čast i privilegiju da ugosti majstora fotografije i čoveka koji je svojim filmskim i fotografskim radom bio hroničar razvoja Lazarevca i REIK-a „Kolubara“.

Izložba-6

Oko Dragiše Medenice znalo je da u pravom trenutku zapazi i snimi važne događaje iz razvoja Kolubarskog ugljenog basena. Tako su nastale neke od poznatijih fotografija sa otvaranja površinskog kopa Polje D, motivi iz jamskih rudnika, kao i zatvaranje jame „Junkovac“ 1974. Svoj radni vek Dragiša je proveo kao snimatelj i fotograf više medija, a dugo je bio i dopisnik TV Beograda.

Izložba-5

Dragiša Medenica je rođen 1932. godine u Kolašinu. Fotografijom počinje da se bavi kao stalnim zanimanjem, daleke 1946. godine. Zvanje Majstora fotografskog zanata i zvanje Majstora umetničke fotografije dobija od Foto Saveza Jugoslavije. Dugogodišnje bavljenje novinskom fotografijom rezultiralo je objavljivanje njegovih fotografija u mnogim listovima, časopisima, knjigama, katalozima i ostalim publikacijama. Izdao je foto monografiju “Desanka Maksimović u zavičaju” 2005. god. Dobitnik je Ordena rada sa srebrnim vencem i  više društvenih, privrednih, kulturnih i sportskih priznanja. Član je Foto Saveza Jugoslavije.

Izložba-1

Dugogodišnji je član Udruženja novinara Srbije. Fotografija “Šumadijski čaj” i “Nevreme 1” su nagrađene najvećim ocenama. Fotografija “Šumadijski čaj” je zadržana u najvećem svetskom muzeju fotografije koji se nalazi u gradu Serdanioli.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA