Saopštenje EPS-a: Neistine Drakulića, EPS zaštitio privredu

SAOPŠTENJE:
Zamrzavanjem cene za kupce na komercijalnom tržištu u jeku najveće energetske krize „Elektroprivreda Srbije“ je zaštitila opstanak privrede i učinila ono što nije uradila nijedna energetska kompanija u regionu. Dok cene električne energije na berzama u regionu „divljaju“ i premašuju i 200, pa čak i 300 evra po megavat-satu, država i EPS su srpskim privrednicima obezbedili stabilnu cenu energije na nivou njihovih prethodnih ugovora pre krize.

Tako da apsolutno nisu tačni navodi Zorana Drakulića, predsednika Poslovnog udruženja „Privrednik“ da njegova kompanija plaća struju po 2,7 puta većoj ceni nego pre. Istina je da njegovo preduzeće „Bio energypoint“ ima ugovor do kraja 2021. godine po ceni od 54,73 evra po megavat-satu za višu tarifu i 35,20 evra po megavat-satu za nižu tarifu. Preduzeće „Greenenergypoint“ ima jedinstvenu cenu od 48,33 evra po MWh. Drakulićeva firma „Point group Int“ nije se snabdevala preko EPS, već preko drugog snabdevača „Energija Gas and Power“, koji ne radi više i ta Drakulićeva firma nije imala gde da kupuje struju. Od septembra ova firma je bila na dvomesečnom rezervnom snabdevanju, koje obezbeđuje EPS, po ceni od 66,72 za MWh, a to je produženo do kraja godine na osnovu preporuke Vlade Srbije.

Privreda Srbije nije oštećena odlukama „Elektroprivrede Srbije“, naprotiv, a nije oštećen ni privrednik Drakulić koji mora da je neobavešten ili zlonameran. Kako bi zaštitili privrednike, predsednik Srbije i Vlada Srbije doneli su odluku o produženju važenja starih cena električne energije. Cena koju pominje Drakulić bi bila na tom nivou, kao i svuda u svetu, da nema odgovorne politike države koju on neargumentovano kritikuje.

EPS posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača i svaki kupac može da izabere od koga će kupovati energiju. Podsećamo da u vreme najveće energetske krize građani i privreda Srbije imaju najjeftiniju struju i stabilno snabdevanje. To je omogućeno zahvaljujući stručnjacima i zaposlenima u EPS, jer i u takvim uslovima EPS modernizuje postrojenja i gradi nova.- stoji u saopštenju.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA