Sećanje na Dan mladosti

Dan mladosti u nekadašnjoj SFRJ obeležavao se 25. maja kao zvanični rođendan Josipa Broza Tita. I nakon 39 godina od Titove smrti danas je nekoliko hiljada ljudi obišlo Kuću cveća u Beogradu.

Sanija Hiseni je ovako 1979. godine predala štafetu Josipu Brozu Titu na poslednjem sletu koji je održan za vreme njegovog života. Decenijama je, 25. maja štafeta mladosti dodeljivana doživotnom predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. Štafeta iz 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odor predsednika u Skupštini SFRJ. Dan mladosti je nekada bio opštenarodni praznik sa mnogo priredbi, sletova i završnom svečanošću na stadionu JNA u Beogradu. Ključna poruka sa ovih manifestacija bila je da se istraje u jedinstvu i celovitosti države.

Proslava Dana Mladosti i sletovi koji su svojom organizacijom i koreografijama ostali neprevaziđeni, pored glorifikacije Josipa Broza Tita, predstavljali su i promociju vrednosti jedne ideologije i poretka koji je nestao zajedno sa ovom manifestacijom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA