BeogradLazarevacVesti

Sećanje na petooktobarsku revoluciju

Pre dvadeset godina, na velikim demonstracijama 5. Oktobra okončana je vladavina predsednika Savezne republike Jugoslavije Slobodana Miloševića. Taj dan se smatra prekretnicom u novijoj srpskoj istoriji, dugo je bio i nezvanični praznik demokratije. Velikim demonstracijama ispred Skupštine Srbije predhodio je generalni štrajk rudara koji je počeo 29. septembra. Rudari su tih dana bili pod ogromnim pritiskom policije i vojske. Članovi štrajkačkog odbora proglašeni su za državne neprijatelje.

demonstracije 1

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera DSS Vojislava Koštunice. Punih pet dana rudari i cela Srbija čekali su zvanične rezultate izbora, svesni da režim koji je vladao devedesetih neće lako pasti. Tog 29. septembra 2000. rudari su rešili da zaustave bagere, ovaj štrajk bio je uvod u petooktobarska dešavanja.

opština 2

Odlučeno je da se formira dva štrajkačka odbora, prvi na čijem je čelu bio sindikat i drugi koji su činili predstavnici lokalnog DOS-a. Vođe štrajka već tada su bile svesne rizika i odgovornosti koju preuzimaju.

demonstracije 3

Tih nekoliko dana bilo je u Kolubari vrlo dramatično. U ponoć 1. oktobra došao je Nebojša Pavković sa pedesetak svojih naoružanih ljudi, cele noći ubeđivao rudare da prekinu štrajk. Nisu poklekli. Dan pred peti oktobar na kopove banulo je više od 1000 specijalaca MUP-a, predvođeni sada pokojnim generalom Boškom Buhom. I to su rudari izdržali. Tada im u pomoć dolaze građani iz Lazarevca, Lajkovca, Aranđelovca koji su pregazili reku Kolubaru i svojim telima probili policijski kordon. Na bagerima koje je zauzela policija bilo je nemoguće pokrenuti proizvodnju.

de4monstracije 4

Demonstranti su na plato Skupštine Srbije stigli 5. oktobra iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona, probijajući policijske blokade na putevima. Demonstrantima se uskoro pridružila i policija. U večernjim satima 5. oktobra građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik Savezne republike Jugoslavije Vojislav Koštunica. Narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici. Režim je pao ali država se teško dizala iz pepela.

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA