Skup nefroloških sestara i tehničara u Lazarevcu okupio veliki broj učesnika

U oragnizaciji lazarevačkih članova Udruženja nefroloških sestara Srbije,  u hotelu „Vidik“ u Lazarevcu održana je 65. sekcija za članove ove organizacije. Tema predavanja odnosila se na vrste vaskularnih pristupa u hemodijalizi, kao i koštane komplikacije kod pacijenata na hemodijalizi a dr Nikola Ljubić održao je predavanje na temu „Varijabilnost srčane frekvence kod pacijenata na hemodijalizi“.

Skup nefroloških sestara

Skup nefroloških sestara i tehničara u Lazarevcu okupio je preko 160 učesnika sekcije koja je organizovana kako bi se zaposleni u ovoj oblasti zdravstva upoznali sa vrstama vaskularnih pristupa za hemodijalizu i njihovim komplikacijama, koštanim komplikacijama kod pacijenata na hemodijalizi a dr Nikola Ljubić, održao je i predavanje na temu „Varijabilnost srčane frekvence kod pacijenata na hemodijalizi“.

dr Nikola Ljubić
dr Nikola Ljubić

Verica Ilić, sekretar Udruženja upoznala nas je sa istorijatom ove organizacije koja je osnovana 29. septembra 1989. u  Makedoniji.

Verica Ilić
Verica Ilić

Dijalizne sestre su sprovodioci dijaliza i bez obučenih sestara nema dobre dijalize. Dobar timski rad doktora i neforloških sestara pozitivno će se odraziti i na sam tok dalje dijalize ali i zdravstveno stanje pacijenata, pa je konstatna edukacija u ovoj oblasti jako važna za sve nas, kaže Verica Ilić.

skup nefroloških sestara

Specijalna bolnica za interne bolesti u Lazarevcu osnovana je 1972. godine kao Institut za endemsku nefropatiju Lazarevac i nažalost iz godine u godinu sve je veći broj naših sugrađana koji koriste usluge ove zdravstvene ustanove.

Prim. dr Miodrag Milić, spec. internista - nefrolog
Prim. dr Miodrag Milić, spec. internista – nefrolog

Udruženje okuplja nefrološke sestre i elektrotehničare i ima oko 1100 članova i  godišnje organizuje sekcije, seminare i druge stručne skupove, kao i Kongres. U izdanju ove organizacije izlazi i časopis ”Nefrodijal” koji se objavljuje od 1998 godine. Udruženje je 1996. osnovalo “Školu dijalize” namenjenu edukaciji medicinskim sestrama – tehničarima na nefrologiji, u trajanju oko dva meseca.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA