Slava rudara Sveti Prokopije obeležena u „Preradi“

Rudarska slava Sveti Prokopije obeležena je u prostorijama sindikata u zgradi „Kolubara Prerade“ u prisustvu v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“ Milorada Grčića i predsednika sindikata Kolubare Miodraga Rankovića. Nakon rezanja slavskog kolača direktor EPS-a Milorad Grčić čestitao je slavu rudarima i naglasio da rudarski posao nije jednostavan, podsetivši da rudari u „Kolubari“ i „Kostolcu“ godišnje iskopaju oko 40 miliona tona uglja. To je posao koji traje svakodnevno 24 časa na dan, 365 dana u godini.

Ceremonija rezanja slavskog kolača povodom rudarske slave Svetog Prokopija održana je u prostorijama sindikata u zagradi „Kolubara Prerade“ u Vreocima u prisustvu v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorada Grčića i predsednika sindikata EPS „Kolubara“ Miodraga Rankovića. Direktor EPS-a Milorad Grčić čestitao je slavu rudarima i podsetio na važnost rudarskog posla za stabilnost naše zemlje.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP "Elektroprivreda Srbije"
Milorad Grčić, v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“

Rudarska slava nije mala stvar. Rudarski posao nije jednostavan posao. Rudari u Kolubari i Kostolcu proizvedu oko 40 miliona tona uglja. Oni koji učestvuju u bilo kojem delu procesa proizvodnje uglja znaju koliko je to složen, komplikovan i naporan posao. To je posao koji traje 365 dana, 24 sata na dan, posao koji se mora raditi nevezano za vremenske prilike. Svaki kilovat proizveden u termosektoru podrazumeva jedinu sigurnu energetsku stabilnost Republike Srbije. Jedini siguran balans između proizvedenog i potrebnog i podsećam da je to još uvek 2/3 od ukupne proizvedene električne energije. U Kolubari, zahvaljujući uglju koji kolubarski rudari proizvedu, procenat učešća od ukupne proizvodnje struje u Srbiji je nešto preko 50% – dodaje Milorad Grčić.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Grčić je podsetio da je EPS započeo projekte od revitalizacije svih postojećih instalisanih proizvodnih kapaciteta, pa do onih novih o kojima je govorio i predsednik Vučić. Grčić se ovom prilikom na pozivu zahvalio predsedniku sindikata „Kolubare“ Miodragu Rankoviću i predsednniku sindikata „Prerade“ Slobodanu Panteliću.

Uz rudarski pozdrav „Srećno“, prvi čovek EPS-a Milorad Grčić podsetio je javnost da je rudarstvo veoma značajno i za napredak ekonomije, samim tim i za bolji život svih građana Srbije. Svim rudarima i njihovim porodicama slavu Sveti Prokopije, sa željom da je provedu u zdravlju i sreći, čestitao je i predsednik sindikata „Kolubare“ Miodrag Ranković.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA