Rekordna godina za podsticaje u poljoprivredi

Gradska opština Lazarevac u saradnji sa Gradom Beogradom kompletirala je realizaciju podsticaja u vidu poljoprivredne mehanizacije, kao i podsticaja u pčelarstvu, stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu. Ova godina je rekordna kada su podsticaji koji su ostvareni u pitanju, a ukupno je donirano 13 traktora, 7 prikolica, 4 rasturivača za đubrivo, roto-kosačice, skupljačice, tanjirača i drugo, izjavio je na konferenciji za novinare član Veća opštine Lazarevac zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac.

U saradnji sa Gradom Beogradom, Gradska opština Lazarevac kompletirala je realizaciju podsticaja u vidu poljoprivredne mehanizacije, kao i podsticaja u pčelarstvu, stočarstvu, povrtarstvu i voćarstvu. Grad Beograd učestvovao je u iznosu od 80 procenata što se tiče podsticaja za priključnu mehanizaciju i sa 60 posto kada je nabavka samih traktora u pitanju.

Nenad Bačanac, član Veća zadužen za poljoprivredu
Nenad Bačanac, član Veća zadužen za poljoprivredu

Što se tiče stočarstva, i pored pandemije virusa korona i pada stočnog fonda zbog smanjene prodajne cene, GO Lazarevac je uspela da obezbedi 60 priplodnih grla. Značajni podsticaji su ostvareni i u povrtarstvu i voćarstvu pa je ukupno 10 gazdinstava dobilo pomoć u vidu žičanih ograda, plastenika i sistema za navodnjavanje.

Svi najavljeni podsticaji biće realizovani do kraja godine, a što se tiče poljoprivrednih mašina one se mogu očekivati na gazinstvima u naredna dva meseca. Rok za nabavku je septembar mesec. U planu je i izložba mehanizacije ostvarene podsticajima, a vreme i mesto će biti blagovremeno objavljeni.

Za podsticaje u poljoprivredi uprkos uvreženom mišljenju nije potrebno imati parcelu od oko 50 ari već je moguće i sa dalekom manjom, čak i sa površinom oko 5 ari na kojoj je moguće baviti se povrtarstvom i aplicirati za podsticaje. Takođe, nije potrebno biti vlasnik parcele već se parcela može uzeti i pod zakup.

Potvrda da je poljoprivreda jedna od primarnih interesnih sfera čitave zemlje je i ukidanje poreza na pomoćne objekte. Naime, izmenom Zakona o porezu na imovinu koji je stupio na snagu 01.01.2021. godine, svi objekti koji su namenjeni za primarnu poljoprivrednu proizvodnju potpuno su oslobođeni poreza.

Član Veća opštine Lazarevac zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac apelovao je na sve građane koji poseduju ekonomske objekte, a koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju, da posete Poresku upravu kako bi bili oslobođeni ovog poreza.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA