BeogradKulturaLazarevacVesti

Srebrno Gašino pero Urošu Petroviću za knjigu “Priča o Jangu“

Srebrno Gašino pero jubilarnog 30. Festivala humora za decu uručeno je Urošu Petroviću za knjigu “Priča o Jangu“. Ova nagrada festivala se dodeljuje za najduhovitiju knjigu za decu objavljenu na srpskom jeziku između dva festivala, a dodeljuju je bibliotekari. Knjiga „Priča o Jangu“ Uroša Petrovića je sasvim posebna i neobična knjiga, delo u kome će se prepoznati mnoge generacije koja nosi poruku da prijateljstvo, ljubav i humor daju životu smisao i vedrinu.

srebrno-Gasino-Pero

Knjiga Uroša Petrovića koju je maestralno ilustrovao Aleksa Gajić u izdanju ‘’Lagune“ je zapravo grafički roman, istinita priča o tome kako je francuski buldog uticao na životni put jednog pisca. Ovo je takođe knjiga za sve koji vole i razumeju životinje. Knjiga je pisana po motivima iz života pisca i u znak sećanja na psa koji je obeležio njegovo detinjstvo. Uroš Petrović je stalni gost festivala i jedan od najomiljenijih dečijih pisaca, a ova nagrada je za njega od posebnog značaja.

Srebrno-pero-1

Uroš-Petrović-1
Uroš Petrović

Žiri bibliotekara na čelu sa Ostojom Prodanovićem u svom obrazloženju kaže da je ‘’Knjiga o Jangu’’ posebna i neobična, delo u kome autor retrospektivno, sentimentalno, moćno humorno i duboko lično ispoveda svoje prijateljstvo sa psom. Kroz knjigu se otkriva i život naroda i države u jednom teškom i neveselom vremenu ratova, kriza, sankcija i nedaća. Direktorka festivala Radmila Bulatović istakla je značaj dela koje je ove godine dobilo srebrno ‘’Gašino pero’’.

Po tradiciji i ovaj festivalski dan je obeležen brojnim programima, na platou ispred biblioteke organizovan je poseban program ‘’Kolovn Arsa sa mladim šahistima’’, organizovano je druženje dece sa piscima, a posebna pažnja posvećena je stvaralaštvu Dušana Pop Đurđeva, u čiju čast je organizovan stručni skup bibliotekara, kao i druženje sa tinejdžerima u programu ‘’Poezija koja se gleda’’.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA