Šta je Državna matura?

Prema kalendaru upisa u srednje stručne škole i gimnazije, završen je prvi upisni krug. Ova generacija srednjoškolaca kao i prethodne dve, kako je planirano biće uključena u projekat ”Državna matura”, odnosno polagaće ispit u kome su srpski jezik i matematika obavezni, a izborni predmeti se biraju u zavisnosti od željenog fakulteta. Učenici trogodišnjih stručnih škola polagaće završni ispit. Državna ili velika matura uvodi se u školskoj 2020/2021. godini. Direktorka Gimnazije Lazarevac Jasna Marković ističe prednosti projekta, s obzirom da će učenik na ovaj način u svojoj srednjoj školi polagati prijemni za fakultete, što će olakšati učenicima koji planiraju da polažu prijemni ispit na nekoliko fakulteta, ali i roditeljima u finansijskom smislu.

Gimnazija-4

Državna ili velika matura koja se uvodi u školskoj 2020/2021. godini imaće 40 zadataka, od toga će 10 zadataka biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg nivoa i 10 sa naprednog nivoa. Ispit će trajati četiri sata, a broj bodova biće različit u odnosu na nivo zadataka. Gimnazijalci će polagati ispite iz srpskog jezika i književnosti, iz matematike i iz predmeta po izboru. Matura će se polagati istog dana u celoj Srbiji, i to u junu i u avgustu.

Testovi će biti zasnovani na osnovu opštih standarda postignuća učenika, da se očekuje da osnovni nivo savlada 80 odsto đaka, srednji oko 40 odsto i napredni do 30 odsto. Đaci srednjih stručnih škola polagaće srpski jezik, matematiku i stručni ispit. Učenici umetničkih škola imaće srpski jezik, nastavni predmet i umetnički nastavni predmet.

Trogodišnji obrazovni profili polagaće samo praktični ispit. Učenici srednjih stručnih škola moći će da upišu odgovarajuće fakultete, ali je pitanje da li će fakulteti vrednovati stručni ispit sa državne mature ili će tražiti dodatnu proveru znanja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA