Vremenski uslovi lošu za prinos pšenice ali odlični za razvoj kukuruza

Zbog loših agro-meteroloških uslova u Šumadiji stručnjaci očekuju prinos pšenice i ostalih strmnih žita ispod proseka, odnosno od 3,5 – 4,5 tona po hektaru. Na teritoriji Srbije žetva pšenice se obavlja na 570 000 hektara. Pored nižeg prinosa, zbog pojave bolesti iz Poljoprivredne stručne službe Mladenovac poručuju da se može očekivati i pšenica lošijeg kvaliteta.

Na teritoriji najvećih poljoprivrednih opština na području grada Beograda: Mladenovcu, Sopotu, Obrenovcu i Lazarevcu počela je žetva pšenice. Ipak poljoprivrednici moraju sačekati povoljnije vremenske uslove, odnosno kada je procenat vlage zrna ispod 14 procenata.

PSENICA

Trenutno stanje kukuruza je zadovoljavajuće, a trenutni vremenski uslovi pogoduju njegovom razvoju. Na samom terenu je uočen visok procenat korova ali i pojava kukuruznog plamenca upozorava stručni savetodavac Miloš Nikoletić i apeluje na poljoprivrednike na blagovremenu i adekvatnu primenu agrotehničkih mera.

Suncokret je u fazi cvetanja, ali vremenski uslovi su doprineli razvoju plamenjače, što je ogroman problem i za ovu kulturu.

Stručnjaci naglašavaju da već godinama nemamo rezervu vlage u dubinskim slojevima zemlje kako bi koreni biljaka crpeli dovoljnu količinu vlažnosti za sam rast a ono što preporučuju su agrotehničke mere koje doprinose razbijanju plužnog đona.

Iz PSSS Mladenovac apeluju na poljoprivrednike da prilikom primene bilo kakvih mera, ili čim uoče neki problem  potraže savet stručnjaka i smanje rizik da uprkos uloženim sredstvima ne dobiju očekivani efekat. Primena mineralnih azotnih đubriva se sada vrši ne prema predloženom datumu primene, već prema fazi razvoja biljke, a vremenski uslovi utiču i na vreme primene ostalih preparata, podsećaju stručnjaci.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA