BeogradLazarevacVestiZdravlje

Svaka četvrta osoba na svetu ima masnu jetru, ultrazvučna elastografija precizno oktriva promene na ovom organu

Masna jetra nastaje zbog nagomilavanja viška masti u jetri. Najčešće je asimptomatska i ako se ne reši na vreme, može dovesti do oštećenja jetre. Na sreću, bolest se može sprečiti i lečiti promenom načina života. Iako se o masnoj jetri govori u jednini, ovo stanje obuhvata čitav niz stanja kao što su alkoholna steatoza jetre, nealkoholna steatoza jetre, nealkoholni steatohepatitis i ciroza jetre. U poliklinici “Nikodijević” pomoću ultrazvučne elastografije na vreme se otkrivaju promene nastale na jetri a ovaj neinvazivan metod bez zračenja otkriva bolesti i drugih organa i otklanja potrebu za biopsijom u najvećem broju slučajeva.

Ultrazvuk jetre

Aktuelni epidemiološki podaci pokazuju da svaka četvrta osoba u Evropi (oko 25% stanovništva ili 52 miliona ljudi) ima masnu jetru. Masna bolest jetre se razvija kroz stadijume. Većina ljudi ima prvi stadijum masne bolesti jetre, a da nisu ni svesni njenog prisustva. U manjem broju slučajeva, ona napreduje i dovodi do oštećenja jetre, ukoliko se ne prepozna i leči. Ultrazvučnom elastografijom na vreme možemo otkriti promene na jetri, a od nedavno ovaj ultrazvuk se primenjuje u radu u poliklinici “Nikodijević” u Lazarevcu.

Prednosti ultrazvučne elastografije, koja se sve više radi u svetu, su brojne. Pre svega, ovo je neinvazivan metod bez zračenja, pregled traje oko 20 minuta, otklanja potrebu za biopsijom u najvećem broju slučajeva, pregledom obuhvata mnogo veći deo jetre nego sto to čini biopsija i
predviđa moguće komplikacije bolesti, kaže dr Radmila Nikodijević, specijalista nuklearne medicine i osnivač poliklinike “Nikodijević”.

Dr Radmila Nikodijević
Dr Radmila Nikodijević

Normalna jetra sadrži malo ili nimalo masti. Međutim, procenjeno je da oko 20% populacije ima veću količinu masti koja se taloži u jetri.

Ultrazvučni aparat se sastoji od kompjuterskog dela, ekrana i sonde. Sonda stvara nečujne i nevidljive visokofrekventne ultrazvučne talase, koje šalje u telo pacijenta i skuplja njihove ehoe, koji se odbijaju iz tela pacijenta.

Ultrazvučni aparat

Jetra ima neverovatnu sposobnost obnavljanja. Ako u ranoj fazi bolesti počnete da se pridržavate preporuka lekara, minimalne ili nikakve konzumacije alkohola, postizanje normalne telesne težine i redovna aktivnost, promene u jetri mogu se zaustaviti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA