LazarevacTurizamVesti

Svečano otvorena Memorijalna kuća na brdu Kremenica u Bistrici

Na brdu Kremenica kod Lovačkog doma u Bistrici osvećena je i otvorena Memorijalna kuća posvećena bistričkim junacima koji su poginuli, umrli i nestali u ratovima od 1912. do 1918. godine. U Memorijalnoj kući izloženi su predmeti i fotografije koje do sada nisu javno prezentovane. Cilj Memorijalne kuće je da se očuvaju sećanja na stradale borce koji su svoj život dali za slobodu naše zemlje. U ime opštine vence je položio predsednik Bojan Stević koji je izrazio zadovoljstvo otvaranjem Memorijalne kuće koja je posvećena Bistričanima koji su živote položili za slobodu. On je rekao da će opština pomoći uređenju ovog prostora i najavio asfaltiranje puta do Memorijalnog centra i spomen ploče, koje će početi naredne godine.

U prisustvu brojnih zvanica, na brdu Kremenica u Bistrici osvećena je i otvorena Memorijalna kuća posvećena bistričkim junacima iz ratova od 1912. do 1918. godine, u cilju očuvanja sećanja na ove heroje koji su svoje živote dali za otadžbinu. U Memorijalnoj kući izložene su fotografije, dokumenti i drugi predmeti koji do sada nisu bili javno publikovani.

U ime Gradske opštine Lazarevac vence je na spomen ploču položio predsednik Bojan Stević koji je rekao da je zadovoljan što je otvoren Memorijalni centar posvećen junacima koji su živote dali braneći svoju zemlju. On je rekao da će opština pomoći uređenje ovog prostora i najavio da će do ovog memorijalnog kompleksa biti asfaltiran put, a ti radovi će, najverovatnije, početi sledeće godine.

Član Organizacionog odbora i jedan od autora fotografija koje su izložene u Memorijalnoj kući je Božidar Dobričić, koji je na ideju za prikupljanjem biografija boraca došao 2016. godine, kada je otkriven spomenik Milivoju Stojanoviću Brki.

Svoje zadovoljstvo otvaranjem Memorijalne kuće izrazio je i Vladan Jovičić, član Organizacionog odbora. On kaže da su meštani Bistrice uložili velike napore kako bi došlo do otvaranja ove Memorijalne kuće.

U kulturno umetničkom delu programa na brdu Kremenica učestvovali su Folklorni ansambl Kolubarac i glumac Prvog prigradskog pozorišta Puls teatra Darko Bjeković.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA