BeogradLazarevacPićeZabavaZanimljivosti

Sveti Trifun u Vinariji “Srž“

Zaštitnik vinogradara i vinara po tradiciji se obeležava u vinogradu, kada se uz molitvu prelije vinom i oreže prvi čokot.

Vinograd čokoti

Velikomučenik koji je postrado za hrišćansku veru Sveti Trufun je zaštitnik bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi, ali i vinogradara. Slaveći svetog Trifuna kao patrona vinogradari ovaj praznik započinju u vinogradu. U svom vinogradu jutros je i Rodoljub Milovanović orezao prvi čokot i zalio vinom simbolično mu posle dugog zimskog mrtvila, vrativši na ovaj način malaksalu snagu, da počne da  buja u proleće koje je već na pomolu.

Vinarija grožđe

Ipak povoljni vremenski uslovi tokom ove zime, ali i visoke temperature koje pogoduju razvoju bolesti odavno su primorali vinogradare da svoje vinograde pripreme za novi vegetativni period.

Čokot krstNarodna verovanja kažu da ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Predhodna godina je uprkos brojnim poteškoćama bila odlična kada je reč o kvalitetu vina.

Čokotii SržZa  vinariju ‘’Srž’’ 2020. godina će  biti presudna, a svi ljubitelji vina u našem gradu dobiće mesto na kome će uživati u vrhunskim, nagrađivanim vinima u prelepoj vinskoj kući.

Vinarija zdravicaI dok prave velike planove za 2020. u vinariji ‘’Srž’’ kao iskusni vinari znaju da dobro vino ne nastaje u podrumu već u vinogradu, kome se poklanjaju sati i dani krvavog rada ali i ljubavi.  Sveti Trifun treba da pomogne da nebo bude milostivo prema našim vinogradima i sačuva ono što su sa mukom i znanjem postigli.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA