Svetska nedelja borbe protiv raka: predavanje o načinima lečenja i prevencije opake bolesti

Povodom Svetske nedelje borbe protiv raka u organizaciji Doma zdravlja ”Dr Đorđe Kovačević” i u saradnji sa GO Lazarevac i javnim preduzećima održano je predavanje o načinima lečenja i prevencije opake bolesti. Predavanje je održao dr Jovan Milojević direktor lazarevačkog Doma zdravlja, posebno ističući značaj prevencije, skrining pregleda i ranog otkrivanja bolesti ginekoloških organa.

Svetska nedelja borbe protiv raka obeležava se od 4. do 10. februara. Značaj prevencije i edukativnih predavanja o ovoj opakoj bolesti bili su osnovni razlozi zbog kojih je Dom zdravlja ”Dr Đorđe Kovačević” organizovao prezentaciju o svim merama koje se mogu preduzeti kako bi se sprečio i efikasno lečio rak. Predavanje je održao dr Jovan Milojević direktor DZ ”Dr Đorđe Kovačević”.

Dr Jovan Milojević, direktor DZ ''Dr Đorđe Kovačević''
Dr Jovan Milojević, direktor DZ ”Dr Đorđe Kovačević”

Dr Jovan Milojević je još jednom podsetio sugrađanke da su preventivni pregledi najbitniji, naglasivši da je zahvaljujući njima u Lazarevcu smrtnost od malignih bolesti grlića materice i dojke drastično smanjena. Važno je istaći da, od trenutka dobijanja infekcije pa do razvoja maligne bolesti protekne osam do deset godina. Kako bi se te promene na vreme otkrile, neophodan je ginekološki pregled jednom godišnje.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i  umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate. Кod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA