BeogradLazarevacZdravlje

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

U svetu, a i kod nas se 14. novembra se obeležava Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, sa ciljem da se skrene pažnja i interesovanje javnosti prvenstveno na mogućnost primarne prevencije šećerne bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica. Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, obeležava se na inicijativu Međunarodne federacije za kontrolu dijabetesa i Svetske zdravstvene organizacije.

Insulin-1

Šećerna bolest je kompleksno oboljenje koje nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina, hormona koji se stvara u gušterači (pankreasu), usled čega biva narušen metabolizam belančevina, ugljenih hidrata i masti. Bez obzira što je bolest odavno poznata, može se nazvati oboljenjem savremenog doba, budući da je najčešće prouzrokovana savremenim načinom života, od kojih su najčešći: nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i izloženost stresu.

Od šećerne bolesti boluje 415 milona ljudi u svetu. Predviđa se da će se broj obolelih povećati na 600 miliona do 2040. godine. Svaka 11. osoba u svetu boluje od šećerne bolesti. U Srbiji od dijabetesa boluje 710 hiljada ljudi. Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nisu obolele i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu.

Danas je aktuelna etiloška klasifikacija dijabetesa, kojom su razdvojeni tipovi dijabetesa prema patogenetskim mehanizmima nastanka dijabetesa u 4 osnovne kategorije:

  • tip 1 dijabetesa
  • tip 2 dijabetesa
  • drugi specifični oblici dijabetesa i
  • gestacijski dijabetes
image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA