BeogradVestiZdravlje

Svetski dan borbe protiv raka pluća

U svetu i Srbiji obeležen je Svetski dan borbe protiv raka pluća, a statistike pokazuju da u našoj zemlji svake godine od karcinoma oboli 6.000 pacijenata, dok umre oko 4.500 pacijenata.

Snimak-pluca

Kada se brojke prevedu na dnevni nivo – to znači da se svakog dana dijagnostikuje 20 novoobolelih, a bitku sa tom teškom bolešću izgubi 12 ljudi. Istraživanja pokazuju da je u Srbiji od 1999. godine do 2009. godine broj obolelih od karcinoma pluća povećan za oko 30 odsto, a takva statistika mogla bi se promeniti samo prevencijom i ranom dijagnostikom.

Karcinom pluća jeste najsmrtonosniji, ali je to i jedini karcinom koji se može prevenirati, jer su glavni faktori rizika – pušenje, genski faktori, aerozagađenje – kaže načelnica Dnevne bolnice za lečenje malignih bolesti pluća, Klinike za pulmologiju KCS prim. dr Natalija Samardžić.

Natalija Samardžić
Natalija Samardžić, foto // Novosti

Samardžićeva ističe da je dokazano da pušenje uz aerozagađenja uzrokuje pojavu karcinoma pluća. Kod pacijenata koji imaju duži pušački staž, četiri do pet puta je veća verovatnoća pojave karcinoma pluća.

Pored dugogodišnjih pušača mogućnost da dobiju karcinom pluća imaju i osobe koje imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća i one koje imaju nekoga u porodici koji je imao neki malignitet, ukazuje Natalija Samardžić.

Osobama koje su u većem riziku da dobiju karcinom, stručnjaci savetuju da jednom godišnje urade snimak pluća, a povremeno i niskodozni skener pluća kako bi bolest dijagnostikovali u ranoj fazi. Smrtnost od karcinoma pluća u Srbiji je velika, jer je bolest podmukla, obično ne daje znake, a onog trenutka kada se ispolje određeni simptomi, bolest je najčešće u poodmakloj fazi.

Tek u 15 do 20 odsto slučajeva bolest se otkrije u ranoj fazi kada postoji veće šansa za izlečenje. Simptomi koje mogu ukazati na bolest i koje ne treba zanemriti su sviranje u grudima, dugotrajni kašalj koji traje više od mesec dana, česte infekcije disajnih organa koje se ponavljaju sa iste strane pluća, grudnog koša, bolovi u grudima, gušenje, slabost, mlaksalost, krv u ispljuvku.

„Poslednjih petnaestak godina postoji prodor novih vrsta terapija koje otvaraju mogućnost da se ova kobna bolest svrsta u bolest hroničnog tipa“, kaže Samardžić i podseća da su ranije šanse za dug život imali pacijenti kojima je bolest otkrivena u ranim fazama.

Podseća da su pronađeni lekovi koji daju dobar odgovor pacijentima koji su već u uznapredovalim fazama, odnosno imaju metastatku bolest.

Predsednica Udruženja za borbu protiv raka pluća Svetlana Samardžić kaže da je lečenje karcinoma pluća dugotrajno i teško i uključuje angažovanje cele porodice kroz svakodnevne odlaske na kliniku, konzilijume, na terapije, ponovne dijagnostičke pretrage, što je veoma iscrpljujuće.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA