BeogradLazarevacVesti

Svetski dan hrane obeležili đaci iz OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“ u Stepojevcu

„Pravilna ishrana – ulaganje u budućnost” sa fokusom na smanjenje broja gladnih u svetu, slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana zdrave hrane koji je obeležen i u OŠ ‘’Vuk Stefanović Karadžić’’. Tom prilikom pored izložbe učenika predstavnici Preventivnog centra DZ ‘’Dr Đorđe Kovačević’’ održali su predavanje učenicima viših razreda.

Svetski-dan-hrane-2

Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Učenici i nastavnici OŠ ‘’Vuk Stefanović Karadžić’’ tim povodom organizovali su izložbu u kojoj su prikazane zdrave namirnice. Obeležavanju su se priključili i proizvođači zdravog peciva i meda kao i plantaža ‘’Kolubara Usluga’’.

Ključni ciljevi Svetskog dana hrane su organizovanje akcija u cilju prikupljanja pomoći radi rešavanja problema ishrane i higijene. Dalje ulaganje u razvoj poljoprivrede kroz inovativne politike. Prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje klimatskim promenama i rešavanje problema bezbednosti hrane u klimatski osetljivim područjima. Stvaranje uslova za održivi poljoprivredni razvoj kako bi se obezbedili uslovi za povratak raseljenih lica. Na značaj ovakvih akcija podsetila je doktorka Gordana Nikolić iz Preventivnog centra DZ ‘’Dr Đorđe Kovačević’’.

Svake godine se u oko 150 zemalja širom sveta organizuje veliki broj događaja – od maratona preko izložbi, predstava, takmičenja i u cilju obeležavanja Svetskog dana hrane. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom okružnih instituta/zavoda za javno zdravlje svake godine priprema obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobra, kao značajnog datuma u Kalendaru javnog zdravlja i kampanju Oktobar – mesec pravilne ishrane.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA