BeogradLazarevacVesti

Telekom donirao računarsku opremu u OŠ „Milan Munjas“ u Ubu

Novi informatički kabinet u OŠ „Milan Munjas“ u Ubu deo je sveobuhvatne digitalizacije obrazovnih ustanova, a ministar prosvete Mladen Šarčević ističe da je tokom prošle godine opremljeno 2000 digitalnih učionica, a tokom ove planirano je osam hiljada. Šarčević je podsetio da je drugi put u poseti ovoj školi i naglasio da Ministarstvo, zajedno sa Telekomom, kao velikim donatorom, društveno odgovornom kompanijom i partnerom, radi na projektu povezivanja škola, odnosno digitalizaciji obrazovnih modela.

Telekom Srbija je u protekle tri godine opremila 60 informatičkih kabineta u 60 osnovnih škola širom Srbije rekao je direktor Predrag Ćulibrk i dodao da se projekat „Stvaramo znanje“ realizuje u okviru programa „Pokrećemo pokretače“. Povezivanje digitalnih komunikacija sa učenjem danas je, ističe Ćulibrk, jako važno, jer deca upravo u školama na pravi način uče kako da iskoriste prednosti modernih tehnologija, ali i kako da zaobiđu sve opasnosti koje one nose.

Predrag Ćulibrk, Telekom Srbija
Predrag Ćulibrk, Telekom Srbija

Projekat opremanja informatičkih kabineta u osnovnim školama pokrenuli smo 2017. godine povodom 20 godina postojanja naše kompanije, sa ciljem da učenicima i nastavnicima obezbedimo savremene uslove za rad, kako bi digitalnu pismenost podigli na još viši nivo. Povezivanje digitalnih komunikacija sa učenjem danas je jako važno, jer deca upravo u školama na pravi način uče kako da iskoriste prednosti modernih tehnologija, ali i kako da zaobiđu sve opasnosti koje one nose. Pokretače vidimo u novim naraštajima i upravo je osnaživanje i ulaganje u mlade nešto čemu kao kompanija tradicionalno posvećujemo veliku pažnju i što predstavlja važan aspekt društvene odgovornosti Telekoma Srbija – izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević zahvalio se Telekomu Srbija na vrednim donacijama za informatičke kabinete, imajući u vidu da je informatika i računarstvo danas obavezan predmet u osnovnim školama.

Od ove školske godine Informatika i računarstvo izučava се kao obavezni predmet u V, VI  i VII razredu. Kako bismo ostavarili kontinuitet informatičkog obrazovanja formirali smo Radnu grupu za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u prvi ciklus osnovnog obrazovanja. Time ukazujemo da se osnovne digitalne kompetencije grade prevashodno u sistemu obrazovanja, od najranijeg uzrasta. Nastavnik je taj koji treba da bude kompetentan da koristi tehnologiju za organizovanje novih, raznovrsnih oblika učenja, nastave i ocenjivanja, a u skladu sa uzrasnim i razvojnim karakteristikama,  mogućnostima i interesovanjima učenika i školskom klimom. Kroz projekat „Stvaramo znanje“ škole pobednice dobile su neophodnu osnovu za  odgovornu, smislenu i etičku primenu digitalnih tehnologija, koje imaju ključnu ulogu u sistemu obrazovanja 21. veka – izjavio je ministar Mladen Šarčević.

Osnovnu školu “Milan Munjas“ pohađa oko 1200 učenika a novi kabinet doprineće modernizaciji nastave i deo je digitalizacije procesa učenja. Direktorka škole zahvalila se nadležnom ministarstvu i Telekomu Srbija na donaciji.

Živana Baratović, direktorka OŠ „Milan Munjas“
Živana Baratović, direktorka OŠ „Milan Munjas“

Ta oprema je za nas izuzetno važna i znamo da će u visokom stepenu podići kvalitet ne samo nastave informatike, već i ukupne nastave i vannastavnih aktivnosti koje možemo da ponudimo učenicima. Ovakvi projekti pokazuju koliko je važno da se oko zajedničkog cilja ujedine svi akteri obrazovnog procesa u školama, lokalna zajednica, nadležno ministarstvo i društveno odgovorne firme – izjavila je Živana Baratović, direktorka OŠ „Milan Munjas“.

Nastavnik informatike u ovoj školi Nemanja Dragićević istkao je značaj ovakve donacije i podsetio da je za zadovoljavajući nivo informatičke opremljenosti škole neophodno još računara i prateće opreme. Novi kabinet i računare prvi su isprobali učenici sedmog razreda.

Pored OŠ “Milan Munjas“ u Ubu donaciju Telekoma dobilo je još dvadeset škola na teritoriji Srbije, a proces će biti nastavljen i u narednom periodu. Škole će kao i do sada biti birane glasanjem na fb stranici koja promoviše ovaj projekat.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA