Održan prvi festival “Green steps” u Stepojevcu

Mini festival ekologije pod nazivom “Green steps” održan je u Stepojevcu. Festival održan u organizaciji Preduzetničko razvojnog centra iz Sremčice u saradnji sa udruženjem Agroklaster iz Lazarevca, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Održana su predavanja i radionice na temu ekologije, ekološkog turizma i drugih tema. Posetioci su imali priliku da obiđu oko 20 štandova izlagača iz oblasti dizajna, organske proizvodnje i zanatstva, a po prvi put je predstavljena ideja o proizvodnji betona od recikliranog materijala. Manifestaciji su prisustvovali i gosti iz ambasade Australije i Izraela, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i Beograda.

Po prvi put u Stepojevcu organizovana je manifestacija “Green steps” – mini festival ekologije pod otvorenim nebom. Projekat “Green steps” je usmeren na podršku “zelenim” preduzetničkim idejama, kroz predstavljanje primera dobre prakse i edukaciju. U okviru dvodnevnog programa održan je veliki broj predavanja i radionica. Tema je jedinstvena-očuvanje životne sredine.

Organizatori kažu da im je ideja bila da na jednom mestu okupe što veći broj izlagača, koji su imali priliku da prezentuju svoje proizvode ali i saznaju novitet u oblasti očuvanja i zaštite životne sredine, ekološkog turizma, rekultivacije zemljišta i dr…

Oko 20 preduzetnika izložilo je svoje organske i ekološke proizvode. Većini ovo nije jedini izvor prihoda ali kažu da im znači ovakav vid prezentacije proizvoda. Posetioci su imali priliku da proizvode isprobaju a na štandovima su se našli kreativni predmeri od stakla i keramike, organski proizvodi za negu tela, zdravi slatkiši i proizvodi od voća i povrća.

Po prvi put svoju ideju da od recikliranog materijala naprave beton, izložili su i predstavnici kompanije Eco plastics iz Beograda.  Za proizvodnju aerisanog betona koriste plastični otpad, reciklirane i stare materijale, kako bi napravili beton koji je četiri puta lakši od standardnog. Želja im je da naprave lagan, kvalitetan i izdržljiv materijal za gradnju koji će biti i jeftiniji u odnosu na konvecionalni beton. Najbitniji aspekt je da će na ovaj način biti očišćena i okolina od nagomilanog otpada, kažu zaspoleni u ovoj kompaniji.

U okviru mini eko festa Privredno razvojni centar iz Sremčice je u okviru festivala predstavio i svoj projekat “Update your skills in rural Belgrade”, namenjen stanovnicima rubnih delova Beograda u vidu besplatnih obuka i praksi za rad u stolarskim radionicama, administraciji, salonima lepote, metalurgiji i drugim oblastima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA