BeogradLazarevacVesti

TENT A: Emisija sumpor-dioksida biće 10 puta manja nego ranije

Postrojenje za odsumporavanje na četiri bloka u termoelektrani „Nikola Tesla A“ sada je u 24-časovnom radu, emisija sumpor-dioksida biće 10 puta manja nego ranije i to će doprineti daljem unapređenju zaštite životne sredine i čistijem vazduhu za građane Obrenovca i Beograda – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, koji je sa Dubravkom Đedović Handanović, ministarkom rudarstva i energetike, obišao najznačajniji ekološki projekat EPS.
Foto/Ministarstvo energetike
Foto/Ministarstvo energetike

Živković je istakao da su završena ispitivanja i test pouzdanosti rada jednog apsorbera ovog postrojenja, u toku su završna ispitivanja na drugom apsroberu, koja će biti završena u naredna tri dana. Time se stiču uslovi za trajan rad i proizvodnju blokova TENT A u skladu sa svim merama zaštite životne sredine. On je objasnio da je primenjena tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa, a kao nusproizvod dobija se gips koji se može koristiti u građevinarstvu. – Ovo je najveći ekološki projekat u nekoj termoelektrani u Evropi, treći najveći u svetu za koji smo izdvojili skoro 215 miliona evra – rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Foto/Eps
Foto/Eps

– Ovakvim projektima produžavamo ekološki vek termoelektrana, što je važno zbog proizvodnje bazne energije. Dok ne izgradimo dovoljno kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ili ne dođemo do neke druge bazne energije, moraćemo da se oslanjamo na kapacitete iz termoelektrana u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Ministarka rudarstva i energetike je napomenula da će sledeće godine biti završena izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani „Nikola Tesla B“, koje će omogućiti smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 20 puta. – Na taj način biće sprovedene sve ekološke mere u našim termoelektranama gde će se energija proizvoditi po najvišim standardima – rekla je Đedović Handanović.

Projekat postrojenja za odsumporavanje u TENT A finansiran je iz kredita Japanske agencije za međunarodnu saradnju. Izvođač radova je konzorcijum koji predvodi japanska kompanija „Mitsubishi Power“ zajedno sa domaćim izvođačem radova MPP Jedinstvo iz Sevojna. Radom ovog postrojenja emisija sumpornih oksida u dimnom gasu biće ispod 200 miligrama po kubnom metru (zakonom dozvoljeni nivo je 400 mg/m3), kao i praškastih materija ispod 20 miligrama po metru kubnom (zakonom dozvoljeni nivo je 50 mg/m3).

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA