BeogradLazarevacVesti

Tribina „Savetodavna i pravna pomoć žrtvama nasilja“

Udruženje građana „Ženela“ organizovalo je u biblioteci „Dimitrije Tucović“ Lazarevac tribinu „Savetodavna i pravna pomoć žrtvama nasilja“.

Na tribini je, između ostalog, bilo reči o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 1. juna ove godine. Tribina je organizovana uz podršku Saveta za rodnu ravnopravnost.

Mirjam Radosavljević
Mirjam Radosavljević

U poslednjih nekoliko godina o nasilju u porodici ali i žrtvama se mnogo više priča, a i same žrtve nasilja su danas odlučnije da pričaju o ovoj temi, istakla je predsednica Udruženja „Ženela“ Mirjam Radosavljević.

Ona je u obraćanju prisutnima najveći deo izlaganja posvetila partijarhalnom odnosu vaspitanja između devojčica i dečaka.

O zdravstvenim aspektima porodičnog i partnerskog nasilja na tribini je govorila psihijatar Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“, Olivera Mladenović.  Velika pažnja posvećena je i posledicama nasilja po mentalno zdravlje.

Olivera Mladenović
Olivera Mladenović

Ova tema je aktuelnija nego ikada. Imamo nesreću da jako često slušamo o smrtnim posledicama, bilo da su u pitanju žene ili deca. Poslednjih deset godina, država pravi neke pomake s namerom da smanji ovaj problem ili da ga stavi pod kontrolu. – izjavila je Olivera Mladenović.

Tribini je prethodila predstava učenika Osnovne škole „Mihajlo Mladenović Selja“ iz Dudovice, a za koju su učenici dobili prvu nagradu žirija na nedavno završenom 6. Pozorišnom festivalu  u Vreocima.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 1. juna predviđa niz novina, uključujući i mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom. Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA