BeogradLazarevacPolitikaVesti

Tribina „Životna sredina, naš kapital, naša obaveza i budućnost“

Savet za životnu sredinu Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Lazarevac organizovao je u velikoj sali Gradske opštine ekološku tribinu „Životna sredina, naš kapital, naša obaveza i budućnost“. 

Veliki broj predavača i eminentnih stručnjaka iz oblasti ekologije pred punom salom pokušao je da da odgovore gde je naša zemlja i sam Lazarevac po pitanju ekologije. U Srbiji poslednjih 15 godina nije bilo novca za ekologiju, ali situacija se polako menja, kao i svest građana, istakao je Hranislav Stojković predsednik Saveta Gradskog odbora SNS za Beograd.

Hranislav Stojković
Hranislav Stojković

Nije stvar baš tako ni crna, kada je u pitanju zaštita vazduha, vode, zemljišta i upravaljanja otpadom. Postoji još dosta stvari u koje treba da se ulaže, kao što su sistemi za odsumporavanje. Deo sredstava koji bi trebao da se ulaže u Lazarevac i Kolubaru, je upravo rešenje pitanja odprašivanja, kao jednog dela gde se zagađuje okolina i vazduh, pogotovo za disajne organe – rekao je Hranislav Stojković

Po ustavu naše zemlje, svaki građanin ima pravo na zdravu životnu sredinu ali i ima obavezu da je štiti i održava, kaže prof. dr Dragomir Rabenović, direktor  Geozavoda Srbije, i dodao koliki je značaj Lazarevca i eksploatacije lignita.

prof. dr Dragomir Rabenović
prof. dr Dragomir Rabenović

Sa stanovišta monitoringa i poznavanja situacije, koja je u Lazarevcu,  tačno je da nemate zdravu životnu sredinu, kao što su to neki drugi gradovi, jer imate takve energetske kapacitete. Ulažu se napori da se takva situacija popravi – kaže prof. dr Dragomir Rabenović

Moderator tribine dr Slobodan Radosavljević rekao je da je jedan ovakav skupo imao za motiv da se pomere granice u kontekstu rešavanje problema životne sredine i da se istakne sve što je u ovom momentu prioritet kako Lazarevca tako i Srbije.

dr Slobodan Radosavljević
dr Slobodan Radosavljević

Mi imamo veliku šansu 22. decembra da u Privrednoj komori apliciramo za predpristupne fondove sa idejama i  projektima do kraja januara meseca gde možemo dosta novca da iskoristimo za rešenje probleme od vrha Republike Srbije do lokala – istakao je dr Slobodan Radosavljević

Svrha ekološke tribine bila je da se Lazarevčanima predstave sve najvažnije aktivnosti po pitanju životne sredine, a u koji su uključeni najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA