BeogradLazarevacVesti

U Baroševcu obeležena slava rudara

Rudarska slava Sveti Prokopije obeležena je u porti crkve brvnare u Baroševcu i polaganjem venaca na spomen ploču u Rudovcima. Slavi su prisustvovali ministar Aleksandar Antić, direktor JP EPS Milorad Grčić, predstavnici rukovodstva i sindikata EPS-a, ogranka RB Kolubara i čelnici opštine Lazarevac, kao i mnogobrojni gosti.

Prokopije-7

Proslava u Baroševcu organizuje se preko dve decenije, a pored rukovodstva i direktora ogranka RB Kolubara i EPS-a, sa rudarima već tradicionalno slavu obeležavaju predstavnici Vlade Republike Srbije. Sindikalna organizacija površinskih kopova, kao domaćin slave, ove godine, zbog rekonstrukcije i adaptacije crkve Pokrova presvete Bogorodice, prijem gostiju je priredila u porti crkve brvnare u Baroševcu. U ovom pravoslavnom hramu održana je molitva i izvršeno sečenje slavskog kolača.

Prokopije-1

Direktor JP EPS Milorad Grčić, čestitao je rudarima praznik i dodao da je jedini razlog što se slava rudara obeležava upravo u Baroševcu taj što se zahvaljujući njima proizvede polovina srpske struje. Govoreći o investicijama i ulaganjima u proizvodnju, Grčić je napomenuo da se trenutno završava „Zeleni projekat“ koji će modernizovati sisteme, ali da bez ljudi proizvodnje uglja ne bi postojalo.

Prokopije-2

Resorni ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pozdravio je rudare i poželeo im da ih njhov zaštitnik čuva kako bi se svakog dana sigurno i bezbedno vratili svojim porodicama. On je ovom prilikom rekao da je rudarski posao jedan od najtežih i zahvalio se predstavnicima svih sindikata koji štite radnike i njihova prava.

Prokopije-4

Čestitajući rudarima i zahvalivši im se što i ovoga puta u najtežim uslovima postižu zavidne rezultate, predstavnici sindikata Kolubare i EPS-a su uputili svoju poruku, dodajući da rudari svoj posao obavljaju odgovorno i bez mnogo zahteva.

Prokopije-5

Povodom slave, u Rudovcima su položeni venci na spomen ploču rudarima rudnika “Prkosava’’ koji su pokrenuli štrajk 1939 godine. Vence su položili resorni ministar, direktor JP EPS, predstavnici sindikata i GO Lazarevac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA