U Biblioteci „Dimitrije Tucović“ otvorena izložba „Profesije“

U svečanoj sali Biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac otvorena je izložba „Profesije“ autora Tomislava Petrovića i Dane Vrhovec. Drugi deo večeri bio je posvećen omažu glumcu Janezu Vrhovecu, čije su stihove za ovu priliku čitali glumci Jelena Cvijetić i Zoran Belošević, uz muzičku pratnju Srećka Anđelkovića. Izložbu će posetioci lazarevačke biblioteke moći da pogledaju do 21. jula.

Izložba Profesije

Tomislav Petrović prvi je autor koji je 1991. godine pozvan u Narodnu Republiku Kinu kako bi predstavio svoja dela izložbom pod nazivom „Profesija i zanati“. Njegova slikarska i grafička dela nalaze se u brojnim muzejima širom Srbije, galerijama i privatnim zbirkama bivše Jugoslavije, u Italiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Francuskoj, Holandiji, Švajcarskoj, Austriji, NR Kini, SAD.

Izložba Profesije

U biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu 6. juna otvorena je njegova izložba pod nazivom „Profesija“. Izložbu posetioci biblioteke mogu pogledati do 21. juna. Pored poznatog autora Tomislava Petrovića, svoje skulpture, kolaže i radove izložila je i njegova supruga i kćerka glumca Janeza Vrhoveca, Dana Vrhovec.

Izložba Profesije

Na pitanje gde je pronalazio inspiracije za svoja dela, umetnik Tomislav Petrović odgovorio je da su inspiracije enigme ili magle koje stalno protiču. Vajarka Dana Vrhovec kaže da se na izložbi nalaze freske koje je radila dok je živela u Italiji. Prema njenim rečima uskoro će izložiti i nove radove.

Izložba Profesije

Pored izložbe „Profesija“, u biblioteci je održan i omaž glumcu koji se pojavio u više od 150 filmova i TV serija, Janezu Vrhovecu. Većinu uloga odigrao je u srpskim filmovima kao i u stranim kooprodukcijama. Stihove Janeza Vrhoveca čitali su glumci Jelena Cvijetić i Zoran Belošević, uz muzičku pratnju Srećka Anđelkovića.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA