U Biblioteci otvorena izložba “Sećanje na Vreoce kojih više nema”

U lazarevačkoj biblioteci otvorena je izložba likovnih radova Irene Paleček Radmanović “Sećanje na Vreoce kojih više nema”.

Vreočka škola slika

Sve slike predstavljaju stare vreočke kuće kojih više nema a slike i crteži imaju pored dokumentarne, gotovo arhivsku, dimenziju čuvara individualnih sudbina porodica. Saradnja umetnice i Biblioteke počela je zahvaljujući Internet klubu iz Ljiga. Pored brojnih sugrađa koji su došli da pogledaju slike, otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik opštine Bojan Sinđelić, koji je od umetnice dobio na poklon sliku. Slike sa motivima Vreoca, zaintersovani će moći da pogledaju do 28. februara.

Izložba Vreoce kojih više nema

Nostalgična priča o starim vreočkim kućama “ispisana” je i obojena slikarskom kičicom umetnice Irene Paleček Radmanović, koja je na ovaj način sačuvala od zaborava kuće kojih više nema a koje su ostale samo u sećanjima porodica koje su živele u ovom delu lazarevačke opštine. Zahvaljujući starim fotografijama, koje je Vreočanin Zoran Antonijević ustupio lazarevačkoj biblioteci, zaposleni kasnije umetnici, nastala je saradnja koja je rezultirala izložbom koja gotovo da ima arhivsku dimenziju.

Irena Paleček Radmanović
Irena Paleček Radmanović

Slikarka Irena Paleček Radmanović živi i stvara u Beogradu. Izložba posvećena Vreocima nastala je u okviru njene izložbe posvećene starim kućama Šumadije. Motive starih kuća Irena je na platno preslikala i prenela predele sve od Beograda, Rudnika, Čajetine, Osečine, Mionice, Ljiga i sada Lazarevca.

Na slikama, Vreočani će prepoznati kuće Antonijevića, Marinkovića, Miletića, Ivankovića, verske objekte ali i staru školu, crkvu brvnaru i mnoge druge građevine. Izložba je bila posebno emotivna za porodice koje nikada neće imati priliku da se vrate u ovo selo i prisete lepih dana ali će zahvaljujući ovim slikama moći da prožive iznova priče i sećanja. Sa puno emocija o slikama Irene Paleček govorio je i predsednik opštine Bojan Sinđelić, poreklom iz Vreoca. Na poklon je od umetnice dobio sliku na kojoj je motiv kuća Marinkovića.

Bojan Sinđelić izložba

Izložbu “Sećanje na Vreoce kojih više nema” otvorila je direktorka Biblioteke Jasmina Ivanković  i najavila da će se ova ustanova više baviti zavičajnošću. Pored umetnice o izložbi su govorili i Zoran Antonijević, koji trenutno prikuplja dokumenta za monografiju o ovom selu, a odlomak pripovetke o Vreocima  Mirka S. Markovića pročitao je glumac Puls teatra Lazar Maksić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA