U Centru za kulturu radionica „Kako se gleda film: Mala škola filmskog bontona“

U okviru manifestacije „Dečja nedelja“ u Centru za kulturu prikazan je film „Leto kada sam naučila da letim“ a nakon toga je održana kreativna radionica „Kako se gleda film: Mala škola filmskog bontona“. U pitanju je edukativni program namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 15 godina, posvećen edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, a čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja.

Leto kada sam naučila da letim

Radionica koja je održana u Centru za kulturu imala je za cilj da osnovce nauči osnovnom filmskom bontonu, objasni proces stvaranja filma, kao i ulogu svakog člana filmske ekipe. Cilj radionice je da se povrati kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i da se znanje polaznika potkrepe teorijskim osnovama iz navedenih oblasti. Radionica se održava sa grupom dece koja, kroz gledanje filma i razgovor kao i vežbe u kojima učestvuju, samostalno i uz pomoć predavača dolaze do zaključaka.

Deca na radionici mala škola bontona

Tim koji je radio na ovom projektu izabrao je film prilagođen mališanima koji je ove godine u martu imao svoju premijeru i pobrao pozitivne kritike kako publike, tako i filmskih znalaca. „Leto kada sam naučila da letim“ je pogledalo preko 200.000 gledalaca u bioskopima širom naše zemlje, što je pokazatelj da se publika vratila u bioskope i da naša filmska industrija može da se pohvali odličnim ostvarenjima.

Nemanja Boškov
Nemanja Boškov

Lazarevačkim mališanima, sudeći po reakciji, film se dopao pa je bilo i smeha, suza, ali i aplauza. Projekat se odvija pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, a uz pomoć i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u saradnji sa distributerskim kućama.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA