U Domu zdravlja obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se 20. marta kako bi se skrenula pažnja javnosti na rasprostranjenost bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti. U holu Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ zaposleni su obeležili ovaj dan na propagadnom štandu deleći flajere i materijal kako bi sugrađanke upoznali sa činjenicom da je rak dojke, kada se otkrije na vreme, izlečiv u preko 90% slučajeva.

Štand Doma zdravlja u Stop šopu

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Rak dojke je vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Srbiji. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji je registrovano 4494 novoobolelih i 1766 umrlih žena od raka dojke. Ovo je globalni problem a naša želja je da kroz preventivne preglede i na ovakav način dopremo do što većeg broja naših sugrađanki, kaže dr Jovan Milojević, direkor lazarevačkog Doma zdravlja.

Dr Jovan Milojević
Dr Jovan Milojević

Visoke stope obolevanja u uzrastima od 55. do 74. godine prate u istim uzrastima i visoke stope umiranja, što najverovatnije govori o kasnom javljanju žena tog uzrasta, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima. Sam proces lečenja je kompleksan i dug, a otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje, dodaje dr Milojević.

Rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Meren godinama izgubljenog života rak dojke je na 3. mestu kao uzrok smrti kod žena starosti 45–64. godine, posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca. Godišnje se registruje skoro milion i 700 hiljada ženi kod kojih se otkrije karcinom dojke a više od pola miliona i umire od ove bolesti, kaže dr Gordana Nikolić, šef Preventivnog centra Doma zdravlja u Lazarevcu.

Dr Gordana Nikolić
Dr Gordana Nikolić

Jedan od razloga velike stope mortaliteta je kasno javljanje žena na pregled kada je bolest već u poodmaklom stadijumu. Razlog što smo danas ovde je da posebno istaknemo značaj skrininga, kaže dr Nikolić.

Pored štanda u Domu zdravlja, zaposleni iz ove ustanove propagandi materijal delili su i u ritejl parku Stop šop.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *