BeogradLazarevacZdravlje

U Domu zdravlja u toku skrining raka debelog creva

U Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ u cilju smanjena obolevanja i umiranja od kolorektalnog karcinoma, sprovodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva koji uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine. Veoma jednostavnim testom moguće je otkriti polipe iz kojih može nastati rak. Ovim testom je moguće otkriti rak u početnoj fazi kada je lečenje uspešno. Rak creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. Svake godine od raka debelog creva oboli oko 4500 ljudi a umre više od 3000 ljudi. Dr Gordana Nikolić, šef Preventivnog centra pri Domu zdravlja u Lazarevcu pozvala je sugrađane koji su u navedenoj kategoriji da dođu i potpuno besplatno odrade skrining.

Preventivni centar

Rano otkrivanje (skrining) raka debelog creva podrazumeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi. Nacionalna kampanja koja se sprovodi i u lazarevačkom Domu zdravlja ima za cilj da na vreme otkrije pojavu ovog karcionoma. Kolorektalni karcionom je drugi uzrok obolevanja a čak vodeći uzrok umiranja od karciona kod oba pola u našoj zemlji, kaže dr Gordana Nikolić, šef Preventivnog centra Doma zdravlja u Lazarevcu.

dr Gordana Nikolić
dr Gordana Nikolić

Skrining podrazumeva redovnu primenu određenih pregleda ili testova kod zdravih osoba u cilju otkrivanja promene koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi. Cilj skrininga je sprečavanje nastanka bolesti ili njeno rano otkrivanje.  Sve osobe koje imaju od 50 do 74 godine trebalo bi da urade test na skriveno krvarenje u stolici.

Preventivni centar Dom zdravlja

Skriningu ne podležu osobe koje su već obolele od karcinoma debelog creva, lica koja su u terminalnoj fazi neke druge bolesti ili koja imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

Postoji nekoliko načina skrininga. Testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, a koja je često prvi znak postojanja polipa ili raka u debelom crevu, najčešće je korišćena metoda.

Telefon preventivnog centra

Ovaj skrining je u okiru Nacionalne kampanje prevencije kolorektalnog karcinoma, potpuno je besplatan i svi koji se odazovu pozivu značajno će doprineti očuvanju sopstvenog zdravlja ali i zdravlja opšte populacije, zaključuje dr Nikolić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA