U Hramu Svetog Nikole u Mirosaljcima osveštane freske

Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Nikole u Mirosaljcima gde je osveštao i freske. Ovaj hram podignut je 1996. godine a freskopis je poveren Jovanu Atanaskoviću, poznatom freskopiscu iz Beograda. Oslikavanje unutrašnjosti hrama završeno je zahvaljujući brojnim donatorima i meštanima MZ Mirosaljci, kao i porodici Dimitrijević koja je od početka izgradnje crkve bila donator. Episkop šumadijski ovom prilikom uručio je najviša crkvena odlikovanja Vitomiru i Dejanu Dimitrijeviću i Miodragu Rankoviću.

Ispred crkve Svetog Nikole u Mirosaljcima, njegovo preosveštenstvo Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana, dočekalo je sveštenstvo, mnogobrojni vernici iz lazarevačke opštine a pre svega mališani. Tokom svete liturgije episkop šumadijski Gospodin Jovan osveštao je freskopisanje i ikonostas u hramu. Tokom službe vladika Jovan se obratio vernom narodu kroz propoved u kojoj je između ostalog naglasio značaj čvrste vere i bogougodnog života za spasenje.

Zahvaljujući brojnim donatorima, vernicima, parohijanima i svim ljudima dobre volje, završeno je i freskopisanje a Episkop šumadijski izrazio je zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji i uređenju ovog svetog hrama. Najviše crkveno priznanje orden Svetog Save drugog stepena dodeljen je Vitomiru Dimitrijeviću, dok je Dejanu Dimitrijeviću i Miodragu Rankoviću episkop šumadijski uručio orden Svetih Novomučenika kragujevačkih Prvog stepena.

Uređenje hrama posvećenog Svetom Nikolaju čudotvorcu u mesnoj zajednici Mirosaljci višegodišnji je proces. Izgrađen je 1996. godine i a njegovi zadužbinari su Živoslav i Mirjana Đorđević sa sinovima Draganom i Milanom. Porodica Dimitrijević jedan je od najvećih donatora, a da se pazi na svaki detalj dokaz je i mozaik na ulazu u hram posvećen Svetom Nikoli koji je donirala porodica Dimitrijević. Punu podršku u izgradnji hrama daje i MZ Mirosaljci, vernici, meštani ali i RB “Kolubara”.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA