U kreiranju budžeta opštine Lazarevac učestvovaće i građani

U toku su pripreme lokalnih budžeta za narednu godinu a zakonska obaveza lokalnih samouprava je da čuju glas građana i usvoje njihove predloge o tome na koje projekte bi trebalo da se potroši deo novca iz opštinske kase u 2020. godini. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi prošle godine utvrdilo obavezu svih opština i gradova da sprovode postupak javne rasprave, a u sklopu priprema budžeta za narednu godinu. Budžet Grada Beograda za 2020. godinu biće najveći u istoriji grada i iznosiće, zajedno sa budžetima gradskih opština, 143.022.896.488,00 dinara. Opština Lazarevac imaće u 2020. godini najveći budžet do sada a građani će imati priliku da na sajtu opštine daju svoj predlog za šta treba utrošiti novac, kada su u pitanju kapitalni projekti i investicije, rekao je Bojan Stević državni sekretar.

Lazarevac
Izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave utvrdilo je obavezu svim opštinama i gradovima da u sklopu pripreme budžeta za predstojeću godinu, građanima pruže mogućnost da daju svoj glas ili sud o kapitalnim projektima i investicijama koje se planiraju na teritoji njihove opštine. Svi Lazarevačni će imati priliku da na sajtu opštine, putem anketa ili na drugi način, daju svoj predlog oko uređenja dela  grada, kaže državni sekretar Bojan Stević.

Bojan Stević, državni sekretar
Bojan Stević, državni sekretar

Stević dodaje da je budžet grada Beograda do sada najveći i da je evidentno da će i budžetska kasa opštine Lazarevac biti uvećana. Od 2013. godine budžet opštine Lazarevac postepeno je uvećavan i očekivanja su da i 2020. bude znatno veći od ovogodišnjeg.

Budžet za 2020. godinu biće najveći u istoriji Lazarevca. Od 2013. godine smo ga postepeno uvećavali – dodao je Stević.

Znatan deo novca u našu opštinu doći će putem investicija Republike i Grada i kroz dobre projekte koje opština ima. Opština Lazarevac nema “dodira” sa novcem ali će kroz projekte i nevezano za predviđeni budžet biti urađene rekonstrukcije ulica, objašnjava Stević.

Opština Lazarevac, sa svojim kvalitetnim projektima dobija i realizuje te projekte na dobrobit svih građana. Ja ću samo napomenuti da ulica Janka Stajčića koju finansira Grad Beograd preko Direkcije za izgradnju Grada Beograda je oko 250 miliona dinara. To je skoro 20% okvira budžeta opštine Lazarevac. To je samo jedan deo budžeta koji će ući u Lazarevac kroz investiciju. Imamo Direkciju za puteve Grada Beograda koja će finansirati oko 100 miliona dinara za ovakve puteve na teritoriji opštine Lazarevac – dodao je Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Stević kaže da će predsednik države u decembru zvanično objaviti šta i koliko je novca republika izdvojila za uređenje opština i gradova. Planirano je da oko 2,5 miliona evra bude utrošeno za zamenu 14 kilometara vodovodne mreže.

Ja sam za to da Lazarevac bude jedinica lokalne samouprave ali kada dođe do toga da Beograd bude region ili okrug, kaže Stević i dodaje da je za to potrebno da dođe do izmene Ustava i tada će Lazarevac dobiti veća sredstva ali i određene dodatne namete.

Ministarstvo očekuje, da ove godine sve lokalne samouprave sprovedu anketu i pitaju građane na šta oni žele da se u narednoj godini na lokalu potroši njihov novac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA